Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pozivi med laburisti k neupoštevanju referenduma o brexitu

Deli na:
Pozivi med laburisti k neupoštevanju referenduma o brexitu

Foto: Getty Images

Poslanec britanskih laburistov David Lemmy je včeraj kolege v parlamentu pozval, naj ne podprejo odločitve o izstopu iz EU, ki je bila sprejeta na četrtkovem referendumu. Opozoril je, da gre le za posvetovalni referendum, ki ni pravno zavezujoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zbudite se! Tega nam ni treba storiti," je preko Twitterja pozval Lemmy iz okrožja Tottenham. "To norost lahko ustavimo in z glasovanjem v parlamentu ustavimo to nočno moro," je dodal in pozval h glasovanju o referendumu v parlamentu že v naslednjem tednu.

Potem ko so britanski volivci v četrtek na referendumu z 51,9-odstotno večino sprejeli odločitev o izhodu iz Evropske unije, so to mnogi nasprotniki brexita sprejeli z zgroženostjo in obupom. Do večera je že dva milijona ljudi podpisalo peticijo z zahtevo po ponovitvi referenduma, ker da se ga je udeležilo manj kot 75 odstotkov volivcev, odločitev pa podprlo z manj kot 60-odstotno večino. Udeležba na referendumu je bila sicer 72-odstotna.

Po objavi izidov referenduma je konservativni premier David Cameron, ki je podpiral obstanek Velike Britanije v EU, napovedal odstop in dejal, da bo odločitev in vodenje procesa odhoda iz EU prepustil nasledniku. Stolček pa se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP maje tudi prvaku laburistov Jeremyju Corbynu, ker da mu med kampanjo ni uspelo prepričati delavskega razreda, da bi podprl nadaljnje članstvo v uniji.

Dva poslanca sta že zahtevala glasovanje o nezaupnici Corbynu, ki pa odgovornost zavrača. "Storil sem vse, kar sem lahko," se je odzval preko Twitterja.

A kot kažejo rezultati, je več kot tretjina tradicionalnih volivcev laburistov nasprotovalo stališču stranke, da bi bilo za Veliko Britanijo bolje, če bi ostala članica EU. Kar 37 odstotkov volivcev laburistov se je namreč pridružilo taboru za brexit, še poroča AFP.