palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban: Rezultat referenduma nam kaže, da se moramo boriti

Deli na:
Orban: Rezultat referenduma nam kaže, da se moramo boriti

Foto: Arhiv Reporterja

Madžarski premier Viktor Orban je danes, dan po referendumu o begunskih kvotah v EU, v parlamentu v Budimpešti zavrnil trditve, da referendum ni uspel, ker se ga je udeležilo premalo volilnih upravičencev. Vidno zadovoljen je dejal, da je referendum "dosegel cilj" in da je "razjasnil zadeve".

Na nedeljskem referendumu je 98,3 odstotka volivcev glasovalo proti obveznim kvotam glede prerazporeditve beguncev po članicah EU, vendar se ga je udeležilo nekaj manj kot 40 odstotkov volilnih upravičencev. Da bi bil referendum veljaven, bi se ga moralo udeležiti več kot 50 odstotkov volilnih upravičencev.

Kljub temu Orban napoveduje "uveljavitev volje ljudstva". To je danes ponovil tudi v nastopu v parlamentu. Dejal je, da ga je rezultat vzpodbudil. "Napadli smo bruseljski sistem kvot (...) rezultat nam kaže, da se moramo boriti," je dejal. Referendum je tako po njegovih besedah "dosegel svoj cilj" in "razjasnil zadeve", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav je opozicija ocenila, da je bil Orban na referendumu poražen, zaenkrat ni videti, da bi ga zaradi tega lahko doletele kake politične posledice. "Orban ima za sabo še vedno veliko volivcev," je priznal dnevnik Nepszabadsag, ki je bolj naklonjen opoziciji. Opozicija je referendum bojkotirala.

Orban je že v nedeljo v prvih odzivih kljub neveljavnemu referendumu pozdravil rezultate kot izjemne, saj da je število tistih, ki so glasovali proti kvotam, preseglo število glasov za vstop Madžarske v EU leta 2004.

Obenem je poudaril, da EU ne more prisiliti Madžarske, da sprejme begunce, in napovedal vložitev predloga ustavnega dopolnila v parlament, ki naj bi vgradil "voljo ljudi v ustavo".

Referendum je Orbanova vlada razpisala zaradi sheme EU za premestitev beguncev med članicami unije, ki predvideva premestitev 160.000 beguncev iz najbolj obremenjenih članic Italije in Grčije v ostale države članice, da bi jima tako pomagali pri soočanju z velikimi migracijskimi pritiski. Madžarska bi po tem načrtu sprejela okoli 2300 prosilcev za azil, a doslej ni sprejela niti enega.