Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vili Kovačič: Razveljavitev in ponoven razpis referenduma je edini logičen korak

Deli na:
Vili Kovačič: Razveljavitev in ponoven razpis referenduma je edini logičen korak

Foto: Bobo

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič, ki je s pritožbo zoper poročilo o izidu glasovanja na referendumu sprožil prvi tovrsten referendumski spor v Sloveniji, pozdravlja današnjo odločitev ustavnih sodnikov o referendumski zakonodaji. Edini logičen naslednji korak se mu zdi razveljavitev in ponoven razpis referenduma.

Vodja gibanja Davkoplačevalci se ne damo Kovačič je pritožbo na vrhovno sodišče vložil dan po tem, ko je Državna volilna komisija (DVK) objavila končno poročilo o izidu glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki so ga volivci na septembrskem referendumu podprli.

Vrhovno sodišče je pri obravnavi te pritožbe sklenilo, da se obrne na ustavno sodišče, kamor je vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o referendumu in ljudski iniciativi ter del zakona o volilni in referendumski kampanji. Ocenili so, da jim neustavne pravne praznine preprečujejo odločitev o pritožbi v referendumskem sporu.

Ustavni sodniki so danes sporočili, da sta omenjena zakona tudi po njihovi oceni v neskladju z ustavo, vrhovnemu sodišču pa so pri odločanju o Kovačičevi pritožbi na voljo dali tri možnosti.

Vrhovno sodišče tako lahko po navodilu ustavnih sodnikov zavrne Kovačičevo pritožbo, če ne ugotovi nepravilnosti v referendumskem postopku oz. ugotovi take nepravilnosti, ki niso ali ne bi mogle vplivati na izid glasovanja.


Vrhovno sodišče lahko tudi ugodi Kovačičevi pritožbi, razveljavi glasovanje in odredi nov referendum ali pa ugodi pritožbi, razveljavi glasovanje in samo ugotovi izid referenduma, če ugotovi nepravilnosti v referendumskem postopku, ki so vplivale na izid glasovanja, katerih posledice je mogoče odpraviti z ugotovitvijo drugačnega izida referenduma.

Vrhovni sodniki po prejetju odločbe ustavnega sodišča prioritetno vodijo postopek, ki se nanaša na pritožbo pobudnika referenduma o zakonu o drugem tiru Vilija Kovačiča zoper poročilo o izidu glasovanja na referendumu. Kot so pojasnili za STA, sicer časovne dinamike odločanja oz. roka nadaljnje odločitve v tej fazi ne morejo napovedati.

Kovačič kot edini logičen razplet vidi razveljavitev referenduma in razpis novega. "Postopek ni bil legitimen, ker ni bilo enakih možnosti za obe strani. Referendum je bil evidentno nelegitimen in ne sme bili legalen," je za STA povedal Kovačič.

Kot je dodal, se zavzema, da bi bil nov referendum razpisan z letošnjimi državnozborskimi ali lokalnimi volitvami. Veseli ga, da so ustavni sodniki odločitev o neustavnosti zakonov sprejeli soglasno. Vrhovno sodišče si tako po Kovačičevem mnenju "ne sme vzeti pravice in povoziti odločitve ustavnih sodnikov".

Če se bo vrhovno sodišče odločilo, da zavrne Kovačičevo pritožbo, pa se namerava pobudnik referenduma pritožiti na Evropsko sodišče za človekove pravice.