sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Porošenko svari pred nevarnostjo ruskega vdora v Ukrajino

Deli na:
Porošenko svari pred nevarnostjo ruskega vdora v Ukrajino

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes posvaril pred nevarnostjo ruskega vdora v Ukrajino. Kot je dejal nekaj ur pred pogovori o ukrajinski krizi z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, je Rusija na proruski vzhod Ukrajine poslala tri vojaške konvoje, poročajo tuje tiskovne agencije

"Ta teden so mejo prečkali trije veliki vojaški konvoji in se napotili v smeri proti Lugansku, Donecku in Debalcevu," je dejal ukrajinski predsednik na vojaški paradi v središču Kijeva ob 24. obletnici neodvisnosti Ukrajine.

Dodal je, da je Moskva upornikom priskrbela 500 tankov, 400 artilerijskih sistemov in do 950 oklepnikov. Pri tem ni navedel, v kakšnem obdobju naj bi Rusija to storila, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še poudaril Porošenko, Rusija kljub sankcijam Zahoda, ki so ruskemu gospodarstvu zadale hud udarec, še vedno ni opustila ideje neposrednega posredovanja. Po njegovih besedah je na meji z Ukrajino razporejenih 50.000 ruskih vojakov, med 40.000 borci, ki se na vzhodu Ukrajine spopadajo z ukrajinskimi silami, pa je tudi 9000 ruskih vojakov, kar Rusija sicer zanika. Ukrajinski predsednik je zato napovedal dodatno krepitev ukrajinske vojske.

Porošenko je bil do Rusije kritičen nekaj ur pred pogovori z Merklovo in Hollandom v Berlinu, kjer naj bi govorili o uresničevanju dogovorov iz Minska, zlasti umiku težkega orožja s frontne črte. V Berlinu bo po napovedih ukrajinskega predsednika govora tudi o delu opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ki se po lastnih trditvah na terenu soočajo z omejitvami in grožnjami.

V nemški prestolnici pa ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je sodeloval na prejšnjih tovrstnih srečanjih na najvišji ravni. Moskva je spričo tega dejstva že izrazila nezadovoljstvo.