nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi suma korupcije aretirali vodjo ukrajinske naftne družbe Naftogaz

Deli na:
Zaradi suma korupcije aretirali vodjo ukrajinske naftne družbe Naftogaz

Foto: Reuters

Ukrajinsko notranje ministrstvo je včeraj sporočilo, da je policija pridržala vodjo ukrajinske naftne družbe Naftogaz Jevgena Bakulina zaradi suma, da je v času mandata kasneje odstavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča poneveril najmanj 2,9 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je v izjavi na Facebooku zapisal, da je Bakulin osumljen vodenja "kriminalne skupine", v kateri so nekateri sedanji in nekdanji visoki člani ukrajinske vlade. Avakov je izjavo objavil le nekaj trenutkov potem, ko so ukrajinski mediji poročali o hišni preiskavi tožilstva in policije pri nekdanjem ministru za energijo Eduardu Stavickemu, navaja AFP.

Po poročanju Ukrajinske pravde naj bi bil Stavicki osumljen pranja denarja in zlorabe položaja, prav tako pa naj bi kmalu po Janukovičevem odhodu v Rusijo konec februarja pobegnil v Italijo.

Državno podjetje Naftogaz zagotavlja proizvodnjo in distribucijo zemeljskega plina in nafte v Ukrajini, hkrati pa je tudi glavni uvoznik zemeljskega plina iz Rusije. Naftogaz trenutno ruskemu energetskemu velikanu Gazprom dolguje 1,4 milijarde evrov, po odstavitvi Janukoviča pa so ga nove, prozahodne ukrajinske oblasti vzele pod drobnogled.

Gazprom in Naftogaz sta bila v minulih letih osrednja igralca rusko-ukrajinskih plinskih sporov, zaradi katerih je leta 2006 in 2009 prišlo do prekinitve v oskrbi plina, brez tega energenta pa so ostale številne članice Evropske unije.