Revija Reporter
Svet

Poročilo iz ponorele Nemčije: mladi Nemci se množično izseljujejo, politiki pa zahtevajo, naj država vsako leto uvozi pol milijona migrantov

A. Ž.

21. dec. 2019 6:00 Osveženo: 6:39 / 21. 12. 2019

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Reuters

Samo lani je iz Nemčije odšlo 165.000 Nemcev, letos naj bi jih odšlo kar 180.000. V državo, ki še vedno vodi politiko na stežaj odprtih vrat, pa prihajajo slabo izobraženi migranti.

Od leta 2001 je po nemških statističnih podatkih državo zapustilo milijon nemških državljanov, piše nemški spletni medij Cicero. Iz Nemčija odhajajo zlasti dobro izobraženi in mladi.

Povprečna starost izseljenih Nemcev je 32 let. Odhajajo zlasti inženirji, zdravniki, znanstveniki, usposobljeni strokovnjaki, tehniki in rokodelci. Med priljubljenimi ciljnimi državami so ZDA in Švica.

Po podatkih OECD je Nemčija država, iz katere odhaja največ univerzitetno izobraženih. Strokovnjaki celo govorijo o eksodusu pametnih iz Nemčije.

Na drugi strani Nemčija še vedno vabi migrante iz celega sveta. Politik iz vrst liberalne FDP Christian Dürr celo pravi, da bi morala Nemčija vsako leto uvoziti pol milijona migrantov, drugače se bosta nemška socialna država in nemški pokojninski sistem zaradi staranja prebivalstva sesedla vase.

A nemški politiki se bolj kot s preprečevanjem migrantske krize in odhajanjem izobraženih mladih Nemcev v tujino ukvarjajo s podnebno histerijo.

Nemški Zeleni so tako dodali še en kamenček v mozaik podnebnega absurda, saj zahtevajo poseben podnebni davek na meso in druga živila.