stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poročilo: Boko Haram talke uporablja v prvih bojnih vrstah

Deli na:
Poročilo: Boko Haram talke uporablja v prvih bojnih vrstah

Foto: Reuters

Nigerijska skrajna islamistična skupina Boko Haram je ugrabljena dekleta in ženske uporabljala v prvih bojnih vrstah, ugotavlja nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch v poročilu, ki temelji na pričevanjih več deset nekdanjih talk skupine. Iz Nigerije medtem poročajo o novih ugrabitvah kakih 30 otrok.

Islamski skrajneži naj bi v zvezni državi Borno na severovzhodu države minuli konec tedna ugrabili kakih 30 otrok, med njimi tudi deklice. Nekateri med njimi naj bi bili stari šele 11 let, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Teden dni poprej so v sosednji zvezni državi Adamawa ugrabili najmanj 40 žensk in deklet.

Ugrabitvi ter nadaljevanje nasilja na severovzhodu Nigerije in v Kamerunu so vzbudili dvome v trditve nigerijskih oblasti, da so 17. oktobra s skrajneži dosegle dogovor o prekinitvi ognja in sporazum o izpustitvi 219 deklic, ki so v ujetništvu Boko Harama od aprila.

Human Rights Watch (HRW) v svojem poročilu med drugim omenja izjave 19-letnice, ki je bila tri mesece v ujetništvu skrajnežev in trdi, da so jo silili sodelovati v napadih Boko Harama. "Med spopadi sem morala ležati v travi in držati strelivo, vojaki pa so k meni hodili po nove naboje," je med drugim razkrila. Poleg tega naj bi ji nekoč dali v roke nož in ji ukazali, naj ubije enega od talcev, a tega ni mogla storiti.


Vrsta samomorilskih napadov, ki so jih izvedle ženske, je sprožila vrsto ugibanj, da Boko Haram za napade uporablja ugrabljene deklice in ženske, vendar pa ni trdnih dokazov za to, poroča AFP.

HRW je med aprilom lani in aprilom letos opravil pogovore s skupno 30 ugrabljenimi ženskami in deklicami. Med njimi je bilo tudi 12 od 57 deklet, ki so pobegnile med napadom skrajnežev na šolo v Chiboku, kjer so ugrabili 219 deklet. Ženske, omenjene v poročilu HRW, so bile v ujetništvu od dveh dni do treh mesecev, ugrabili pa so jih na njihovem domu ali v njihovih vaseh med delom na polju ali v šoli.

Te priče so organizaciji povedale, da so v ujetništvu večinoma opravljale gospodinjska dela, nekatere pa so sodelovale tudi na fronti ali nosile plen, ki so ga skrajneži pokradli med napadi.

Po navedbah HRW so skrajneži od leta 2009 ugrabili več kot 500 žensk in deklic, nekateri drugi viri pa navajajo, da je ta številka precej višja.