vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

charlotte Odkrito.si

Tega Kate Middleton ne sme narediti!

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poraz za Trumpa: vrhovno sodišče ZDA zavrnilo njegovo tožbo glede informacij o napadu na kongres

Deli na:
Poraz za Trumpa: vrhovno sodišče ZDA zavrnilo njegovo tožbo glede informacij o napadu na kongres

Napad Trumpovih podpornikov na kongres - Foto: Reuters

Vrhovno sodišče ZDA je zavrnilo pritožbo odvetnikov bivšega predsednika Donalda Trumpa na odločitev zveznega prizivnega sodišča, ki je sklenilo, da Trump ne more preprečiti predaje informacij odboru, ki preiskuje napad njegovih privržencev na kongres 6. januarja lani.

Kongresni odbor lahko sedaj pride do vseh informacij v nacionalnih arhivih o okoliščinah napada na kongres in Trumpovi vlogi pri tem. Gre za podatke o obiskih v Ovalni pisarni, zapiske, dnevnike, telefonske informacije in drugo.

"Odločitev vrhovnega sodišča pomeni zmago pravne države in ameriške demokracije," sta sporočila demokratski predsednik odbora Bennie Thompson in republikanska podpredsednica Liz Cheney.

Na željo vlade predsednika Joeja Bidna v imenu nacionalne varnosti odbor sicer ne bo imel dostopa do prav vseh podatkov.

Trump je v tožbi trdil, da so informacije, ki jih zahteva kongresni odbor, zaščitene s tako imenovanim izvršnim privilegijem predsednika. Prizivno sodišče je ugotovilo, da Trump ni več predsednik, Biden pa se je temu privilegiju odpovedal.

Sodnik Brett Kavanaugh je sicer ločeno zapisal mnenje, da bi moral tudi bivši predsednik imeti pravico do blokade objave zaupnih komunikacij iz časa, ko je bil na položaju, vendar pa ni nasprotoval zavrnitvi Trumpove tožbe.

Trumpovi privrženci so napadli kongres, da preprečijo formalno potrditev Bidnove volilne zmage. Trump poraza ni nikoli priznal in namesto tega širi teorijo zarote, da je Biden zmagal zaradi velikih prevar. V to je prepričal tudi veliko večino republikancev, Amerika pa je danes še bolj razdeljena, kot je bila v času Trumpovega vladanja.