robert golob sodelavci Svet24.si

Kdo so ljudje v najožji ekipi Golobovega Gibanja ...

upokojenec, voznik, volan Svet24.si

72 let vozil brez vozniškega dovoljenja

Keanu Reeves Svet24.si

Bo Kitajska kaznovala Keanuja Reevesa?

caks tonin Reporter.si

Ne Danilo Slivnik, Rok Čakš se vrti kot ...

traktor tonin Necenzurirano

Dokaz: pri Toninu prirejali razpis za ...

pajo Njena.si

Darji zastrupili psička, ki so ji ga podarili v ...

djokovic Ekipa24.si

Je Đoković velikanski GOLJUF?! Zadnji dokumenti ...

Svet

Sodišče EU je početje madžarskega vrhovnega sodišča razglasilo za nezakonito

Deli na:
Sodišče EU je početje madžarskega vrhovnega sodišča razglasilo za nezakonito

Sodišče EU: Zavrnjeni prosilci za azil lahko v državi ostanejo do konca odločitve o pritožbi - Foto: Profimedia

Ravnanje madžarskega pravosodja glede vprašanj, ki jih tamkajšnja sodišča naslavljajo na Sodišče EU, je nezakonito, je v danes objavljeni odločitvi ugotovilo Sodišče EU. Konkretno je v nasprotju s pravom unije odločitev madžarskega vrhovnega sodišča, da so vprašanja, ki jih je na Sodišče EU naslovilo nižje sodišče, nezakonita.

V ozadju še enega pravnega spora med Madžarsko in EU je postopek proti švedskemu državljanu, ki je ob prvem zaslišanju na Madžarskem koristil pomoč tolmača.

Na Madžarskem sicer ni nekih jasno določenih standardov glede pravice do prevajalca ali tolmača v kazenskih postopkih, prav tako ne obstaja uraden register ustrezno usposobljenih prevajalcev in tolmačev. Pristojni sodnik z osrednjega okrožnega sodišča v Pešti se je zato odločil Sodišče EU prositi za pojasnila, kaj v zvezi s tem državam članicam nalaga pravo EU.

Za dodaten zaplet je poskrbela še odločitev madžarskega vrhovnega sodišča, sprejeta na zahtevo tamkajšnjega generalnega državnega tožilca, ki je odločitev okrožnega sodnika, da predloži vprašanja za predhodno odločanje Sodišču EU, razglasilo za nezakonito. Zastavljena vprašanja namreč po oceni vrhovnega sodišča niso bila upoštevana in tudi ne potrebna za odločitev o zadevnem sporu. Zoper sodnika je bil nato celo uveden disciplinski postopek.Sodišče EU je zdaj ugotovilo, da odločanje madžarskega vrhovnega sodišča o zakonitosti predloga nižjega sodišča za sprejetje predhodne odločbe Sodišča EU ni bilo v skladu s pravom EU. Kot je opozorilo, lahko odločitev, kakršno je sprejelo vrhovno sodišče, oslabi avtoriteto odgovorov Sodišča EU, ter omeji pristojnosti nacionalnih sodišč, da se obrnejo na Sodišče EU, in posledično omeji učinkovito sodno varstvo pravic, ki jih imajo posamezniki na podlagi prava EU.

Prav tako je sodišče v Luksemburgu ugotovilo, da tudi disciplinski postopek, uveden zoper madžarskega sodnika, ni v skladu s pravom unije, saj lahko že možnost takega postopka ogrozi mehanizem predhodnega odločanja Sodišča EU in neodvisnost nacionalnih sodišč, ki je bistvena za pravilno delovanje tega mehanizma.

V zvezi z obveznostmi, ki jih imajo države članice glede tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih, je Sodišče EU medtem pojasnilo, da morajo države sprejeti konkretne ukrepe, s katerimi zagotovijo, da sta tolmačenje in prevajanje dovolj kakovostna, da osumljenec ali obdolženec obdolžitev razume.