Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodnici Špela Koleta in Alja Kratovac sta bili menda svoj čas prijateljici, zdaj pa naj bi med njima »počilo«

Deli na:
Sodnici Špela Koleta in Alja Kratovac sta bili menda svoj čas prijateljici, zdaj pa naj bi med njima »počilo«

Okrožna sodnica Špela Koleta - Foto: Primož Lavre

Nedavno smo pisali, da je junija sodni svet okrožno sodnico s kazenskega oddelka na okrožnem sodišču v Ljubljani Aljo Kratovac imenoval na mesto višje sodišče na ljubljanskem višjem sodišču.

Toda Kratovčeva še vedno ni potrjena kot višja sodnica, saj se je, kot pravijo naši viri, zoper to odločitev pritožila njena protikandidatka z istega oddelka, okrožna sodnica Špela Koleta.

Tudi ta si želi postati višja sodnica. Razlog za njeno pritožbo naj bi bil, da bi se po njenem morala iz postopka odločanja izločiti sodnica Barbara Nerat, članica sodnega sveta. Kratovčeva in Neratova naj bi bili namreč prijateljici.

Za pojasnilo zapleta smo vprašali na okrožno sodišče v Ljubljani, okrožno sodišče v Mariboru (od koder je Neratova) in na sodni svet. Ali opisano drži? Kot pravijo na ljubljanskem okrožnem sodišču, gre za postopek pred sodnim svetom. O omenjenih zadevah tako nimajo informacij in jih ne komentirajo, prav tako tudi ne odnosov med sodniki.

Pri Reporterju menimo, da očitno sodnici zadeve ne želita pojasniti v javnosti. Na okrožno sodišče v Mariboru pa smo vprašali, ali sta Neratova in Kratovčeva res prijateljici in ali je Neratova seznanjena z razlogom za pritožbo Špele Koleta. Predsednica sodišča Alenka Zadravec pravi, da se vprašanje nanaša osebno na Neratovo, ki pa je starševskem dopustu in ji vprašanja ne morejo posredovati.

Kakšen je odziv sodnega sveta? Njegov predsednik in vrhovni sodnik Erik Kerševan je razložil, da je bil zoper odločitev sodnega sveta začet upravni spor. Več nam o tem odprtem postopku zaradi varstva osebnih podatkov žal ne morejo povedati.