Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

angel Svet24.si

Za sodelovanje z angeli obstaja tudi nekaj pravil

ladja atlantia Svet24.si

Žena zastrupljenega Italijana o trenutkih groze ...

maja Šuput Svet24.si

FOTO: Hrvaška pevka z nogo soprogu držala ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Svet

Pompeo vztraja: Amerika ne prikriva Hašodžijevega umora

Deli na:
Pompeo vztraja: Amerika ne prikriva Hašodžijevega umora

Foto: Profimedia - Ameriški zunanji minister Mike Pompeo med srečanjem s savskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je novinarjem v Budimpešti zagotovil, da Washington ne skuša prikriti umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija ter obljubil nadaljnje ukrepe. Očitki so se namreč pojavili, ko predsednik ZDA Donald Trump v petek kongresu ni podal odgovora glede odgovornosti za umor Hašodžija.

"Amerika ne prikriva umora," je zagotovil Pompeo. Pojasnil je, da ameriška vlada vztrajno dela na preiskavi v oktobru lani umorjenega novinarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Predsednik je bil zelo jasen, ne bi mogel biti bolj jasen, da ko bomo dobili dodatne informacije, bodo odgovorni odgovarjali za svoja dejanja, je dodal.

Senatorji iz demokratskih in republikanskih vrst so oktobra lani na Trumpa naslovili zahtevo, v kateri so pozvali k preiskavi Hašodžijevega umora, od Bele hiše pa zahtevali več informacij. Predsedniku so postavili rok do petka, da se odzove in imenuje odgovorne za umor novinarja Washington Posta, česar pa Trump ni storil.

Savdska Arabija je priznala odgovornost za Hašodžijevo smrt v Istanbulu, hkrati pa v Rijadu zavračajo domneve, da je umor naročil savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki uživa podporo ZDA.

Pompeo je včeraj na obisku v Budimpešti še opozoril, da Rusija in ruski predsednik Vladimir Putin skušata razdeliti Zahod. "Ne smemo dopustiti Putinu, da vrine kline med prijatelji v Natu," je dejal.

Opozoril je tudi na odvisnost Madžarske od ruskega zemeljskega plina in prijateljstva s Putinom.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto pa je zavrnil kritike, češ da so tudi druge evropske države vpletene v energetske posle z Rusijo.

Loading...