Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Savdski kralj hvali savdsko pravosodje, o umoru novinarja pa niti besede

Deli na:
Savdski kralj hvali savdsko pravosodje, o umoru novinarja pa niti besede

Savdski kralj Salman bin Abdulaziz al Saud - Foto: Profimedia

Savdski kralj Salman je včeraj pohvalil pravosodne oblasti Savdske Arabije, pri tem pa ni neposredno omenil umora do Rijada kritičnega novinarja Džamala Hašodžija, poroča francoska tiskovna agencija.

Zaradi umora Hašodžija je savdski državni tožilec prejšnji teden zahteval smrtno kazen za pet Savdijcev. Še enajst od skupno 21 ljudi, ki so jih prijeli zaradi povezav z umorom savdskega novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu 2. oktobra, pa so obtožili.

Ob tem pa je savdski državni tožilec izključil vpletenost prestolonaslednika Mohameda bin Salmana v umor. Ameriška obveščevalna agencija Cia sicer meni, da je umor naročil prav on.

"Kraljevina je bila utemeljena na islamskih načelih pravičnosti in enakopravnosti in ponosni smo na prizadevanja sodstva in javnega tožilstva," je dejal kralj Salman v letnem nagovoru Svetovalni skupščini, najvišjemu svetovalnemu telesu kraljevine.



"Zagotavljamo, da se ta država nikoli ne bo oddaljila od izvajanja božjega zakona in (...) služenja pravičnosti", je dodal 82-letni monarh, ki pa ni neposredno govoril o umoru novinarja.

Savdska Arabija je ugotovitve Cie, da je umor naročil prestolonaslednik Mohamed bin Salman, zavrnila. Doslej pa je ponudila več različic okoliščin umora. V začetku je Rijad trdil, da je Hašodži zapustil konzulat, kasneje pa, da je po nesreči umrl v pretepu. Po zadnji različici, ki jo je razkril savdski državni tožilec, naj bi 15-članska ekipa odpotovala v Istanbul, da bi Hašodžija prepričali, naj se vrne v Rijad, vendar pa so ga med "lopovsko" operacijo umorili.

Nemčija je včeraj prepovedala vstop v državo 18 savdskim državljanom, ki naj bi bili povezani z umorom novinarja. Zaradi umora novinarja so sankcije proti Rijadu prejšnji teden sprejele ZDA, in sicer so uvedle prepoved potovanj v ZDA za 17 državljanov Savdske Arabije, med njimi so tudi tesni sodelavci savskega prestolonaslednika bin Salmana.