Revija Reporter
Svet

Nemčija podaljšuje embargo na izvoz orožja v Savdsko Arabijo, uveden po umoru Hašodžija

STA

29. mar. 2019 10:04 Osveženo: 10:07 / 29. 3. 2019

Deli na:

Nemška vlada je v četrtek za pol leta podaljšala embargo na izvoz orožja v Savdsko Arabijo, ki ga je uvedla oktobra lani po umoru savdskega novinarja Džamala Hašodžija v Turčiji.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert, bo ustavitev že potrjenih naročil veljala do 30. septembra 2019. Trenutni embargo se sicer izteče 31. marca, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Konservativna unija CDU in CSU se je sicer zavzemala odpravo embarga, vsaj za skupne evropske projekte. "Nova enostranska ustavitev izvoza orožja, uvedena brez uskladitve s partnerji v Evropi in Natu, bi bila napačna in nevarna," je še pred podaljšanjem povedal strokovnjak za ekonomske politike iz vrst CDU Joachim Pfeiffer.

H koncu prepovedi sta Nemčijo pozivali tudi Velika Britanija in Francija, a so temu nasprotovali koalicijski socialdemokrati (SPD). "Nasprotujemo izvozu orožja diktaturam in na konfliktna območja," je povedal namestnik vodje SPD Ralf Stegner.

Berlin je tako podaljšal prepoved, ki jo je uvedel oktobra lani zaradi umora savdskega novinarja Hašodžija na savdskem konzulatu v turškem Istanbulu. Za umorom naj bi stal Rijad, ki pa to zavrača.

Nemška vlada je sicer že marca lani ob prevzemu oblasti deloma prepovedala izvoz orožja v države, vpletene v državljansko vojno v Jemnu. Kljub temu je v prvem letu vladanja odobrila za 400 milijonov evrov izvoza v te države, največ v Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate. Ves izvoz v Savdsko Arabijo so sicer odobrili pred oktobrsko popolno prepovedjo za to državo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.