Revija Reporter
Svet

Pompeo svari Evropejce pred "malopridnimi" Kitajci

STA

20. jun. 2020 6:00

Deli na:

Mike Pompeo

Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v govoru po videokonferenci na forumu o demokraciji na Danskem Evropejce opozoril pred "malopridnim" igralcem, Kitajsko. Dodal je, da se bodo Evropejci odpovedali demokraciji, če bodo sodelovali s Pekingom.

"Nemogoče je združiti ti dve alternativi brez tega, da bi se odpovedali temu, kar smo. Demokracije, ki so odvisne od avtoritativnih režimov, niso vredne imena demokracije," je dejal državni sekretar v vladi predsednika Donalda Trumpa.

Evropejce je Pompeo tudi znova pozval, naj se odrečejo sodelovanju s kitajskim telekomunikacijskim velikanom Huaweijem. Tega je obtožil, da je roka nadzora komunistične države. Peking naj bi brezobzirno kršil suverenosti prek vlaganj v pristanišča v Grčiji in Španiji. "Na vsako investicijo kitajskega podjetja v državni lasti je potrebno gledati s sumničenjem," je še dejal Pompeo.

To so bile prva izjava Pompea po srečanju s kitajskim kolegom Yang Jiechijem na Havajih, ki se, kot kaže, ni najbolje končalo.

Trump je doslej sam pogosto izražal pozitivno mnenje o svetovnih avtoritativnih voditeljih. Njegov nekdanji svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je celo potrdil, da je to počel tudi zasebno ter da naj bi celo prosil isto avtoritativno Kitajsko za pomoč na naslednjih volitvah. Predsednika ZDA kritiki doma tudi obtožujejo, da je prišel na oblast s pomočjo ruskega predsednika Vladimirja Putina.