dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

Anika Horvat 2021 - foto Jan Koštric (1) Svet24.si

Anika Horvat sporoča, da je srečna

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

bruslej, policijska ura Svet24.si

Absurd: V petek bo zanje veljala policijska ura ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

mario-carciella-rega, finnegan-lee-elder Odkrito.si

Ameriška najstnika doživljenjsko v italijanskem ...

Irena in Božo Njena.si

MasterChef: iz ozadja presenetila Irena in Božo

Slovenija

Slovenijo obiskala beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska

Deli na:
Slovenijo obiskala beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska

Minister za zunanje zadeve Anže Logar in beloruska opzicijska voditeljica Svetlana Tihanovska. - Foto: Twitter/MZZ

Zunanji minister Anže Logar je danes beloruski opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski izrazil vso podporo Slovenije v boju za demokracijo v Belorusiji. Tihanovska je poudarila, da je nujno še naprej pozivati k boju za človekove pravice in podpreti beloruska prizadevanja za vzpostavitev demokracije. Prepričana je, da bodo zmagali.

"Slovenija kot država, ki se je izvila iz nedemokratičnega sistema, še posebej pozorno spremlja demokratične procese v drugih državah," je povedal Logar po srečanju s Tihanovsko v Ljubljani.

Ob tem je izrazil naklonjenost demokratičnemu procesu v Belorusiji. Opozoril je, da so aretirali že več kot 35.000 ljudi, ki se zavzemajo za demokratično Belorusijo, pogosto jih doletijo visoke denarne kazni v višini do štirih plač ali zapor.

Tihanovska je opozorila, da se v njihovih zaporih dogajajo grozote in mučenje. "Belorusija je sredi demokratične in humanitarne krize in volitve so edini izhod iz te krize," je poudarila vodilna osebnost opozicijskega gibanja v Belorusiji.Pozvala je k nadaljnji javni podpori beloruskemu gibanju za demokracijo. "Zagotavljam vam, da bo prej ali slej demokratično gibanje zmagalo in upam, da bo to zgodba o uspehu že v času predsedovanja Slovenije Svetu EU," je dodala.

Logar je spomnil, da bo Slovenija v času predsedovanja Svetu EU gostila tudi vrh EU-Vzhodno partnerstvo, kjer bodo razmere v Belorusiji pomembna tema. Tudi sicer pa bo Slovenija iskala priložnosti, da bodo pri partnerjih opozarjali na pomen boja za demokracijo v Belorusiji.

V Belorusiji že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko premagal Tihanovsko, potekajo množični protesti proti Lukašenkovemu režimu, ta pa protestnike preganja s silo. V zadnjem času so protesti zamrli, prihaja pa do spontanih manjših shodov. Tihanovska se je lani zatekla v Litvo, še naprej pa nadaljuje boj za demokratično Belorusijo.

Loading...