Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pompeo: G7 se strinja, da Kitajska širi dezinformacije o koronavirusu

Deli na:
Pompeo: G7 se strinja, da Kitajska širi dezinformacije o koronavirusu

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo. - Foto: Profimedia

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je dejal, da so se kolegi iz skupine industrijsko razvitih držav G7, s katerimi se je pogovarjal na videokonferenci, strinjali z njim, da Kitajska vodi kampanjo dezinformacij okrog koronavirusa. Videokonferenca je potekala namesto srečanja vodij diplomacij, ki je bilo predvideno v Pittsburghu.

Pompeo je govoril o sporu med Washingtonom in Pekingom o tem, kdo je kriv za koronavirus, ki mu Pompeo pravi wuhanski virus, predsednik ZDA Donald Trump pa je šele v torek prenehal govoriti o kitajskem virusu.



"Vse države, ki so sodelovale v pogovoru, se dobro zavedajo, da kitajska komunistična partija vodi kampanjo dezinformacij v poskusu odvrnitve pozornosti od tega, kar se dejansko dogaja," je dejal Pompeo in omenil kampanjo po družbenih medijih, da za virusom stojijo ZDA.



Virus je decembra lani izbruhnil v kitajskem mestu Wuhan.



V skupini G7 so poleg ZDA še Nemčija, Japonska, Velika Britanija, Francija, Italija in Kanada. V četrtek bo potekala podobna konferenca voditeljev skupine G20, v kateri je poleg drugih držav tudi Kitajska, tako da bosta Peking in Washington bosta dobila priložnost, da zgladita nepotreben prepir.


Kitajska je virus spravila pod nadzor in zdaj pomaga drugim državam sveta s potrebno zdravstveno opremo in informacijami. Pompeo ji tega ni priznal in je dejal, da ZDA pripravljajo pošiljko vojaške zdravstvene opreme za Italijo, ki je najbolj prizadeta v Evropi.



"Kitajska sedaj nekaj malega prodaja po svetu in trdi, da je s tem oprana odgovornosti za to, kar se dogaja," je dejal Pompeo, v isti sapi pa zatrdil, da si ZDA zelo prizadevajo za sodelovanje z vsako državo na svetu, tudi s Kitajsko, ker gre za globalno pandemijo.



Uradnik kitajskega zunanjega ministrstva je pred dnevi tvitnil, da je morda virus na Kitajsko prinesla ameriška vojska, kar je razburilo Washington. Kitajski uradnik se je užaljeno odzval na naraščanje kritik ameriške vlade na račun Kitajske, potem ko so se v ZDA razširile kritike zaradi počasnega odziva ameriške vlade na izbruh koronavirusa v ZDA.