reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Janša bo imel videokonferenco z Merklovo

Deli na:
Janša bo imel videokonferenco z Merklovo

Angela Merkel in Janez Janša v Ljubljani leta 2011. - Foto: Bobo

Predsednik vlade Janez Janša bo danes na videokonferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel izmenjal stališča o aktualnih evropskih zadevah in zunanjepolitičnih temah, predvsem v luči tria predsedstev Svetu EU. Govorila bosta tudi o pandemiji covida-19 in spopadanju obeh držav z njo.

Po napovedih kabineta predsednika vlade bosta ocenila še stanje na področju migracij ter razmere v Evropi in v svetu s poudarkom na razmerah na Zahodnem Balkanu.

Nemčija do konca leta predseduje Svetu EU, nato bo januarja predsedovanje prevzela Portugalska, v drugi polovici 2021 pa Slovenija. Države aktivno usklajujejo programe v okviru tria. Eden glavnih ciljev slovenskega predsedovanja, drugega po letu 2008, bo prispevati k močnejši in odpornejši EU, ki bo sposobna obvladovati različne krize, kot so pandemije, kibernetski napadi in nezakoniti migracijski tokovi. V času nemškega predsedovanja pa je decembra letos pričakovati začetek pristopnih pogajanj EU s Severno Makedonijo.

Slovenja in Nemčija se tako kot druge evropske države soočata z drugim valom pandemije covida-19, ki je v Sloveniji veliko izrazitejši kot prvi. V obeh državah zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

Voditelji članic EU, med njimi tudi Janša in Merklova, so ob slabšanju epidemioloških razmer v Evropi na nedavnem vrhu EU pozvali k nadaljnjemu usklajevanju ukrepov proti novemu koronavirusu na podlagi najboljših znanstvenih dognanj, še zlasti glede pravil o karanteni, čezmejnega sledenja stikom okuženih, testiranja in začasnih omejitev nebistvenih potovanj v unijo.