Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljski grozi finančna kazen zaradi nespoštovanja sodbe Sodišča EU

Deli na:
Poljski grozi finančna kazen zaradi nespoštovanja sodbe Sodišča EU

Foto: Profimedia

Evropska komisija je Varšavi včeraj sporočila, da ima mesec dni časa, da pojasni, kako bo spoštovala sodbo Sodišča EU glede sistema za discipliniranje sodnikov vrhovnega sodišča na Poljskem, ali pa ji grozi finančna kazen. Bruselj in Varšava sta že dalj časa v sporu zaradi reform na področju pravosodja, ki jih izvaja desna poljska vlada.

Poljska nas mora o predvidenih ukrepih obvestiti do 16. avgusta. V nasprotnem primeru bo komisija zaprosila Sodišče EU, da Poljski naloži denarno kazen, je v Bruslju včeraj dejala podpredsednica komisije Vera Jourova.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je na Twitterju sporočila, da bo EU uporabila vsa sredstva, da zagotovi, da bo Poljska spoštovala sodbo Sodišča EU.

"Danes smo poslali pismo Poljski, jo pozvali, naj pojasni, kako uporablja začasne ukrepe in nedavno sodbo Sodišča EU za zaščito neodvisnosti sodstva," je zapisala von der Leynova in dodala: "Evropska komisija ne bo oklevala pri uporabi vseh pooblastil iz pogodb EU."

Na Twitterju se je oglasil tudi govorec poljske vlade Piotr Müller, ki je sporočil, da bo vlada preučila dokumente Evropske komisije. Poljska je podobno kot druge članice EU znova poudarila potrebo po spoštovanju pogodb unije. Te natančno določajo, kakšen obseg pristojnosti je bil prenesen na EU in kaj je v izključni pristojnosti držav članic, je zapisal govorec.

Poljski zakon o reformi sodstva, ki je začel veljati februarja lani, sodnikom preprečuje, da bi pravna vprašanja predložili Sodišču EU. Zakon tudi uvaja disciplinski postopek proti sodnikom, ustanavlja organ, ki odloča o njihovi neodvisnosti ter vzpostavlja disciplinski senat za nadzor sodnikov vrhovnega sodišča s pooblastilom, da se jim lahko odvzame imuniteto in se jih podvrže kazenskemu postopku.



Sodišče EU je prejšnji četrtek odločilo, da je reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, v nasprotju s pravom unije. "Poljska ni izpolnila svojih obveznosti po pravu EU," je sporočilo sodišče in s tem še zaostrilo dolgo trajajoč spor med Varšavo in Brusljem zaradi pravosodnih reform. Eno od vprašanj se nanaša tudi na to, ali ima na Poljskem pravo EU primarnost pred nacionalnim pravom.

Sodišče je v celoti pritrdilo stališčem Evropske komisije, da Poljska pri sprejemanju novega disciplinskega režima, ki velja tako za vrhovne kot nižje sodnike, ni izpolnila obveznosti, ki ji jih nalaga pravo EU.

Sodniki so tako med drugim razsodili, da nepristranskost in neodvisnost novega disciplinskega senata vrhovnega sodišča nista zadostno zagotovljeni ter da ta ni zaščiten pred posrednim ali neposrednim vplivom izvršne in zakonodajne oblasti. Po oceni sodnikov je med drugim problematičen način imenovanja vrhovnih sodnikov in članov disciplinskega senata.

Ko Sodišče EU odloči, da neka država članica unije ni izpolnila svojih obveznosti po pravu EU, je na potezi članica, da sprejme potrebne ukrepe in popravi nastalo situacijo. V nasprotnem primeru lahko med drugim sledijo finančne kazni.

Poljsko ustavno sodišče je sicer dan pred tem odločilo, da začasni ukrepi, ki jih je pred tem izreklo Sodišče EU in s katerimi je med drugim zahtevalo takojšnjo prekinitev dela disciplinskega senata, niso v skladu s poljsko ustavo.