denar, bankovec, 500 Svet24.si

V Sloveniji na pozabljenih računih 19 milijonov ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

ivo hvalica pl1 Reporter.si

Poslanska legenda Ivo Hvalica o "agitpropu" ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Bodoči šef Luke Koper pomagal prijatelju v ...

Sašo Dolenc podcast Odkrito.si

PODCAST ODKRITO.SI: S Sašom Dolencem o tem, zakaj...

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Svet

Evropski poslanci bodo mrcvarili poljskega premierja

Deli na:
Evropski poslanci bodo mrcvarili poljskega premierja

Mateusz Morawiecki - Foto: Bobo

Evropski parlament bo danes v Strasbourgu razpravljal o stanju pravne države na Poljskem, pri čemer bo največ pozornosti deležna nedavna odločitev poljskega ustavnega sodišča, ki je pod vprašaj postavilo primarnost prava EU. Odločitev je sprožila nove napetosti med Brusljem in Varšavo. Poslance bo nagovoril poljski premier Mateusz Morawiecki.

Do razprave o krizi pravne države na Poljskem in primarnosti prava EU prihaja po odločbi poljskega ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da so nekatere temeljne določbe pogodbe o EU po poljskem pravu neustavne. Sodba izpodbija uveljavljeno primarnost evropskega prava in postavlja pod vprašaj zavezujočo veljavnost sodb Sodišča EU za nacionalna sodišča.

Poslanci naj bi v razpravi, v kateri bo sodelovala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, komisijo vnovič pozvali, naj sproži postopek za ugotavljanje kršitev in mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem pravne države.


Komisija kljub veljavni uredbi o pogojevanju evropskih sredstev doslej v skladu s sklepom voditeljev EU, da se počaka na sodbo Sodišča EU, ki razsoja o pritožbi Madžarske in Poljske na uredbo, še ni ukrepala proti nobeni članici. Zaradi tega Evropski parlament komisiji grozi s tožbo.

Evropska komisija lahko v primeru suma kršitve še pred odločitvijo sodišča državi v prvem koraku pošlje pismo, v katerem zaprosi za več informacij. Naslednji korak je uradno pisno obvestilo. Članica ima pri tem možnost predstaviti svoje stališče in pojasniti, kako namerava nasloviti očitane kršitve. Če skrbi komisije niso zadovoljivo naslovljene, lahko predlaga ukrepanje. Odločitev sprejmejo članice s kvalificirano večino. Postopek od formalnega obvestila do ukrepanja naj bi trajal od pet do osem mesecev.

V današnji razpravi, ki ji bo v četrtek sledilo glasovanje o resoluciji, bo v vlogi predstavnika Sveta EU v odnosih z Evropskim parlamentom med slovenskim predsedovanjem sodeloval tudi zunanji minister Anže Logar, ki bo ta teden nastopil tudi še v nekaterih drugih razpravah na plenarnem zasedanju.

Loading...