stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski poslanci bodo mrcvarili poljskega premierja

Deli na:
Evropski poslanci bodo mrcvarili poljskega premierja

Mateusz Morawiecki - Foto: Bobo

Evropski parlament bo danes v Strasbourgu razpravljal o stanju pravne države na Poljskem, pri čemer bo največ pozornosti deležna nedavna odločitev poljskega ustavnega sodišča, ki je pod vprašaj postavilo primarnost prava EU. Odločitev je sprožila nove napetosti med Brusljem in Varšavo. Poslance bo nagovoril poljski premier Mateusz Morawiecki.

Do razprave o krizi pravne države na Poljskem in primarnosti prava EU prihaja po odločbi poljskega ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da so nekatere temeljne določbe pogodbe o EU po poljskem pravu neustavne. Sodba izpodbija uveljavljeno primarnost evropskega prava in postavlja pod vprašaj zavezujočo veljavnost sodb Sodišča EU za nacionalna sodišča.

Poslanci naj bi v razpravi, v kateri bo sodelovala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, komisijo vnovič pozvali, naj sproži postopek za ugotavljanje kršitev in mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem pravne države.


Komisija kljub veljavni uredbi o pogojevanju evropskih sredstev doslej v skladu s sklepom voditeljev EU, da se počaka na sodbo Sodišča EU, ki razsoja o pritožbi Madžarske in Poljske na uredbo, še ni ukrepala proti nobeni članici. Zaradi tega Evropski parlament komisiji grozi s tožbo.

Evropska komisija lahko v primeru suma kršitve še pred odločitvijo sodišča državi v prvem koraku pošlje pismo, v katerem zaprosi za več informacij. Naslednji korak je uradno pisno obvestilo. Članica ima pri tem možnost predstaviti svoje stališče in pojasniti, kako namerava nasloviti očitane kršitve. Če skrbi komisije niso zadovoljivo naslovljene, lahko predlaga ukrepanje. Odločitev sprejmejo članice s kvalificirano večino. Postopek od formalnega obvestila do ukrepanja naj bi trajal od pet do osem mesecev.

V današnji razpravi, ki ji bo v četrtek sledilo glasovanje o resoluciji, bo v vlogi predstavnika Sveta EU v odnosih z Evropskim parlamentom med slovenskim predsedovanjem sodeloval tudi zunanji minister Anže Logar, ki bo ta teden nastopil tudi še v nekaterih drugih razpravah na plenarnem zasedanju.