pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljski dan neodvisnosti znova minil ob izgredih skrajnežev

Deli na:
Poljski dan neodvisnosti znova minil ob izgredih skrajnežev

Foto: Reuters

V Varšavi so se ob včerajšnjem prazniku dan neodvisnosti na ulicah zbrali privrženci skrajno desnih in nacionalističnih skupin, shodi pa so se sprevrgli v nasilno divjanje. Več sto huliganov je policiste obmetavalo s kamenjem in zažigalnimi bombami, ti pa so odgovorili z vodnim topom in gumijastimi naboji. Več zamaskiranih izgrednikov so aretirali.

Organizatorji shoda pod geslom "Vojska patriotov" so na ulice poljske prestolnice privabili na desettisoče somišljenikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ko so videli, da se shod spreminja v nasilje, so skušali situacijo pomiriti, a neuspešno.

Tudi v minulih letih je na podobnih shodih ob dnevu neodvisnosti prihajalo do nasilja. Včeraj so že pred samim začetkom shoda pridržali 80 ljudi zaradi posedovanja nedovoljenih petard, domače pirotehnike in orožja, a to očitno ni zaleglo, pa piše dopisnica beograjske tiskovne agencije Beta iz Varšave. Kot dodaja, so na shodu skupno aretirali več kot 200 huliganov. Policija je še sporočila, da je bilo v izgredih ranjenih 32 ljudi, od tega najmanj 12 policistov.

Na shodu so sicer poleg petard in drugih pirotehničnih sredstev odmevali vzkliki, kot so "EU spokaj", "Mavrica - simbol perverznežev", "Čast in slava junakom" ter "Poljska se vojskuje".

Včeraj je v poljski prestolnici - kot tudi v drugih mestih po vsej državi - sicer potekal tudi miren shod, ki sta se ga med drugim udeležila nova poljska premierka Ewa Kopacz in predsednik države Bronislaw Komorowski. Ta shod je že tretje leto zapored organiziral Komorowski v želji, da skrajne desničarje odvrne od njihovega oziroma jih vsaj poskusi "preglasiti", piše Beta.