voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

doncic dallas pm Ekipa24.si

V srce! Dončić igral s športnimi čevlji, ...

Luka Dončić postavil prav poseben rekord Njena.si

Luka Dončić objavil prikupno družinsko ...

kek Ekipa24.si

Kek samozavestno: Marsikdo se je nasmehnil, ko je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljska žaluje

Deli na:

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je izrazil sožalje ob današnji letalski nesreči na zahodu Rusije, v kateri je umrl tudi poljski predsednik Lech Kacynski, in obljubil tesno sodelovanje s Poljsko pri preiskavi dogodka. Sožalje Varšavi so izrazili tudi Evropska unija, Združeni narodi, ZDA in številni voditelji evropskih držav.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je izrazil sožalje ob današnji letalski nesreči na zahodu Rusije, v kateri je umrl tudi poljski predsednik Lech Kacynski, in obljubil tesno sodelovanje s Poljsko pri preiskavi dogodka. Sožalje Varšavi so izrazili tudi Evropska unija, Združeni narodi, ZDA in številni voditelji evropskih držav.

V Varšavi je poljski premier Donald Tusk sklical izredno sejo vlade, predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski, ki je v skladu z ustavo sedaj prevzel predsedniške dolžnosti, pa je razglasil teden žalovanja. "V žalovanju smo združeni - ni levice ali desnice," je dejal. Zastave pred predsedniško palačo so spustili na pol droga, ljudje pa pred njenim vhodom polagajo cvetje in prižigajo sveče.

"Rusija je tako kot Poljska žalostna in žaluje," je v sporočilu za javnost zapisal Medvedjev. "Prosim sprejmite najbolj odkrite izraze sožalja poljskemu narodu ter svojcem in prijateljem vseh, ki so umrli," je dodal.

Na ponesrečenem letalu, ki je strmoglavilo ob današnjem pristanku v Smolensku na zahodu Rusije, je bila 88-članska poljska delegacija na čelu s predsednikom Kacynskim in njegovo ženo na poti na slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih vojakov v Katinskem gozdu med drugo svetovno vojno. Rusija se za pokol okoli 22.000 vojakov ni nikoli uradno opravičila, je pa na začetku tega tedna napravila simboličen korak v tej smeri, ko se je ruski premier Vladimir Putin skupaj s poljskim kolegom Donaldom Tuskom udeležil spominske slovesnosti v Katinskem gozdu. Uradna Moskva se takšnih slovesnosti doslej ni udeleževala.

Za pokojnim predsednikom žaluje tudi EU, je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Predsednika Kaczynskega sem spoštoval kot zelo odločnega poljskega patriota, ki je bil obenem zelo predan naši uniji in vrednotam svobode in solidarnosti," je pojasnil.

"To je nepredstavljiva izguba za Evropo," je izpostavil predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek in ob tem pojasnil, da v Evropi še nikoli ni bilo letalske nesreče, ki bi terjala toliko žrtev med demokratično izbranimi predstavniki.

Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton se je po telefonu pogovarjala s poljskim zunanjim ministrom Radoslawom Sikorskim, na predlog poljskih oblasti pa je tudi preložila načrtovan obisk na Poljskem, kamor naj bi odpotovala na začetku prihodnjega tedna.

Francoski predsednik Nicholas Sarkozy je v sožalnem pismu označil Kacynskega kot "neumornega borca za svoje ideje, ki ga je vodil goreč patriotizem in ki je posvetil svoje življenje domovini".

Britanskemu premieru Gordonu Brownu bo poljski predsednik ostal v spominu kot "eden od odločujočih dejavnikov v sodobni politični zgodovini Poljske" ter "strasten patriot in demokrat".

"Globoko pretreseni" so bili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, slovaški predsednik Ivan Gašparovič, češki predsednik Vaclav Klaus ter številni drugi državniki, pa tudi generalna sekretarja zveze Nato in Združenih narodov, Anders Fogh Rasmussen in Ban Ki Moon. Iz ameriškega State Departmenta pa so sporočili, da je današnja nesreča "strašna tragedija za Poljsko".

Iz Slovenije sta Varšavi sožalje izrazila predsednik in premier Danilo Türk in Borut Pahor.

Kaczynski je umrl na letalu iz Varšave v Smolensk na zahodu Rusije. Letalo tupoljev 154 je ob pristanku zadelo krošnje dreves in treščilo ob tla. Na krovu je bilo skupno 96 ljudi, nesreče pa ni preživel nihče.

Kronologija letalskih nesreč državnikov

Današnja letalska nesreča v Smolensku ni prva takšna tragedija, v kateri so umrli državniki.

Marca 1959 je v eksploziji letala v Banguiju umrl predsednik prve vlade Srednjeafriške republike Barthelemy Boganda. Okoliščine dogodka so še vedno nepojasnjene.

Januarja 1977 se je blizu Sarajeva zrušilo letalo s predsednikom jugoslovanske vlade Džemalom Bjedićem na krovu.

Maja 1979 je v morje padlo letalo, s katerim se je mavretanski premier Ahmed Uld Buseif vračal z afriškega vrha v Dakarju.

Decembra 1980 sta se v letalski nesreči nedaleč od Lizbone ponesrečila portugalski premier Francisco Sa Carneiro in obrambni minister Adelino Amaro de Costa. Parlamentarna preiskava je leta 2004 presodila, da je šlo za načrtovan napad.

Maja 1981 sta v nesreči letala, ki je strmoglavilo v bližini meje med Ekvadorjem in Perujem, umrla ekvadorski predsednik Haime Roldos Agilera in obrambni minister Marko Aurelio.

Le tri mesece kasneje je umrl najvplivnejši mož v Panami, general Omar Torihos, ko je njegovo letalo padlo v džunglo.

Oktobra 1986 je bil med 24 žrtvami strmoglavljenega letala v Južnoafriški republiki prvi predsednik Mozambika Samora Machel.

Avgusta 1988 so v letalski nesreči v bližini Bahavalpura umrli pakistanski predsednik Zia ul Hak in drugi visoki vojaški predstavniki Pakistana.

Aprila 1994 je bil sestreljen falcon, na katerem so bili ruandski predsednik Juvenal Habyarimana, burundijski predsednik Cyprien Ntaryamira in še nekateri drugi visoki predstavniki obeh držav. To je nato sprožilo genocid v Ruandi, v katerem je bilo bitih preko milijon ljudi.

Februarja 2004 je v letalski nesreči na jugu Bosne in Hercegovine umrl makedonski predsednik Boris Trajkovski.

Letalo tupoljev 154, v katerem se je danes ponesrečil poljski predsednik Kaczynski, je bilo večkrat v takšnih nesrečah. Gre za letalo ruske izdelave, podobno ameriškemu boeingu 737, ki lahko sprejme od 155 do 180 potnikov in vozi 850 kilometrov na uro.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP je prodajni hit ruske letalske industrije, vendar pa njegova varnost ni neoporečna. Prvič je poletel leta 1972, leta 1994 pa so ga nehali izdelovati. Najnovejša nesreča s takšnim letalom se je zgodila julija lani na severu Irana, ko je umrlo vseh 168 ljudi na krovu.