stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljska iz strahu pred Rusijo civilistom ponuja vojaško urjenje

Deli na:
Poljska iz strahu pred Rusijo civilistom ponuja vojaško urjenje

Foto: Reuters

Poljski obrambni minister Tomasz Siemoniak je v četrtek obelodanil, da bodo civilistom s 1. marcem omogočili vpis na vojaške vaje. Poljska zaradi strahu pred dogajanjem v Ukrajini krepi obrambni sistem, v ta okviru pa sodi tudi vpoklic okoli 38.000 rezervistov na vojaške vaje v letu 2016, kar je mnogo več od 12.000 lani.

Tudi vpoklic dodatnih rezervistov je v četrtek napovedal Siemoniak. Poljska od leta 2008 nima več obveznega služenja vojaškega roka, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Poljsko obrambno ministrstvo namerava v obrambno strategijo vključiti tudi paravojaške skupine, podrobnosti o tem pa bo razkrilo 20. marca.

Siemoniak je ob četrtkovih napovedih pred novinarji ocenil, da so možnosti mirne rešitve ukrajinske krize vedno manjše. "Rusija ima očitno za cilj blokirati pot Ukrajine proti Evropi," je dejal.

"Mislim, da so pred nami zelo težki meseci in leta," je dodal. Ruska odprta uporaba vojaških sredstev po njegovem mnenju predstavlja dolgoročno grožnjo Evropi.

Poljska, članica Nata, je v procesu preoblikovanja oboroženih sil. Gre za velik podvig, ki so ga pospešili od izbruhu krize v sosednji Ukrajini. Varšava namerava zanj v desetih letih porabiti 140 milijard zlotov (33 milijard evrov).