nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Anakonda razjezila Rusijo

Deli na:
Anakonda razjezila Rusijo

Foto: Getty Images

Rusija je danes ostro kritizirala veliko vojaško vajo zveze Nato Anakonda 2016 na Poljskem, na katerih sodeluje okoli 31.000 vojakov iz 24 zavezniških in partnerskih držav, tudi iz Slovenije. "Te vaje ne prispevajo k izgradnji ozračja zaupanja in varnosti na kontinentu," je v Moskvi dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

Vojaška vaja Anakonda 2016 se je uradno začela v ponedeljek, danes pa tudi taktično z vajo 2000 poljskih, britanskih in ameriških padalcev. Skupaj bo na vaji, ki bo tekla do 17. junija, sodelovalo 31.000 vojakov tako iz zaveznic kot tudi partnerskih držav, kot sta skandinavski Finska in Švedska, pa tudi Ukrajina in Gruzija. Največ, kar 14.000 vojakov pa bo iz ZDA.

Na Anakondi, ki sicer poteka vsaki dve leti, letošnja, že šesta zapovrstjo, pa je najobširnejša v zadnjih 25 letih, prvič sodeluje tudi Slovenska vojska. Pripadniki 1. brigade sodelujejo v vodstvu vaje in obveščevalni celici, večina udeležencev pa je iz čete za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO) 1. brigade, ki bodo skupaj s hrvaškimi in poljskimi oblikovala mednarodno četo JRKBO, so sporočili iz Slovenske vojske.

Namen vaje je med drugim pomiriti zaskrbljenost vzhodnih članic zavezništva zaradi aktivnosti Rusije v bližnji Ukrajini. Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz je v ponedeljek v govoru ob začetku vaje opozoril na "posebno težak položaj na vzhodni strani" zavezništva, na meji z Rusijo.

V Rusiji, ki sicer od izbruha ukrajinske krize pred dvema letoma izvaja že skoraj rutinske vojaške vaje na svoji zahodni meji, opozarjajo, da Anakonda ne bo koristila odnosom med Rusijo in Natom. Peskov je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass opozoril, da je stopnja nezaupanja že zdaj velika.