Revija Reporter
Svet

Poljaki bodo komunističnemu diktatorju Jaruzelskemu odvzeli čin

STA

13. dec. 2016 18:06 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz je danes dejal, da so začeli postopek za odvzem vojaškega čina preminulemu generalu Wojciechu Jaruzelskemu.

Ta je imel glavno vlogo pri uvedbi izrednih razmer v državi leta 1981. Na Poljskem so izredne razmere uvedli v času prvih prodemokratičnih gibanj, ki so zamajale komunistični režim.

Kot je še povedal Macierewicz, nameravajo čin odvzeti tudi takratnemu obrambnemu ministru generalu Czeslawu Kiszczaku.

"Kriminalci, ki so odgovorni za vojaške ukrepe proti lastnemu narodu, si ne zaslužijo teh činov," je povedal Macierewicz.

Za odvzem činov bo sicer potrebna sprememba zakona o vojaški službi, vendar kot piše francoska tiskovna agencija AFP, to ne bo problem, saj ima vladajoča konservativna populistična stranka Zakon in Pravičnost (PiS) večino v poljskem parlamentu.

Oba generala sta že pokojna, umrla sta stara 90 let, Jaruzelski leta 2014, Kiszczak pa lani.

Izredne razmere je Jaruzelski uvedel na današnji dan pred 35 leti, trajale pa so do julija 1983. V tem času je avtoritarna komunistična vlada omejila normalno življenje, saj je želela zatreti politično opozicijo, med glavnimi je bil prvi nekomunistični sindikat Solidarnost, ki se je med drugim zavzemal za bolj demokratično ureditev države.

V slabih dveh letih so zaprli več tisoč opozicijskih aktivistov, več deset so jih tudi ubili. Kljub ukinitvi izrednih razmer leta 1983 je veliko političnih zapornikov prišlo na prostost šele po splošni pomilostitvi leta 1986.

Jaruzelski je od leta 1981 do 1989 vodil državo na različnih položajih, med drugim je bil tudi premier. Odstopil je aprila 1989, ko so v Varšavi sprejeli dogovor s Solidarnostjo, s tem pa je bila odprta pot za demokratizacijo Poljske. Sprva sicer le z delno demokratičnimi parlamentarnimi volitvami, leta 1990 pa so sledile predsedniške volitve, na katerih je slavil soustanovitelj in vodja Solidarnosti Lech Walesa.

Jaruzelski je kasneje uvedbo izrednih razmer upravičeval z ubranitvijo Poljske pred morebitno sovjetsko invazijo, kot je bila tista, ki je zatrla praško pomlad leta 1968.