stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Natove vaje na Poljskem kot odziv na morebitno rusko grožnjo

Deli na:
Natove vaje na Poljskem kot odziv na morebitno rusko grožnjo

Foto: Reuters

Na severu Poljske so se včeraj začele vojaške vaje Natovih novih sil za posebej hitro odzivanje, ki naj bi vojake zavezništva pripravile na morebitno grožnjo iz držav, kot je Rusija. Na vajah bo v prihodnjih dneh skupno sodelovalo 2100 vojakov iz devetih držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Voditelji držav zveze Nato so se na vrhu v Walesu septembra lani dogovorili, da ustanovijo posebne skupne sile za zelo visoko pripravljenost (VJTF). Gre za odgovor zavezništva na ukrajinsko krizo in naraščajoče bojazni pred Rusijo. Te nove sile naj bi sestavljalo kakih 5000 vojakov oziroma pet bataljonov, v primeru krize pa bodo morale biti sposobne posredovati v 48 urah.

Nasproti potencialnim agresorjem naj bi te enote delovale kot svarilo oziroma naj bi jih v naprej odvračale od napadov, obenem pa naj bi pomirile strahove vzhodnih članic zavezništva, ki se krepijo zaradi dogajanja v Ukrajini in ruske podpore tamkajšnjim separatistom.

Tokratne Natove vojaške vaje, gre za drugi del vaj pod imenom Plemeniti skok (Noble Jump,) bodo trajale deset dni. Na njih sodelujejo vojaki, tanki in druga vozila iz Belgije, Češke, Nemške, Litve, Nizozemske, Poljske, Madžarske, ZDA in Norveške.

Pred dobrim tednom dni so se v baltskih državah in na Poljskem pod taktirko ZDA začele letošnje Natove vojaške vaje Udarec z mečem (Saber Strike). Na njih sodeluje okoli 6000 vojakov, trajale pa bodo še deset dni.

Nato poleg tega izvaja letno pomorsko operacijo v Baltskem morju, v kateri sodeluje 49 ladij in več kot 60 letal ter podmornice. Pri teh vajah sodeluje skupno 700 švedskih, finskih in ameriških vojakov, še piše dpa.