atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljaki bodo v drugem krogu izvolili predsednika države

Deli na:
Poljaki bodo v drugem krogu izvolili predsednika države

Andrzej Duda - Foto: Reuters

Poljaki bodo danes v drugem krogu predsedniških volitev odločali med dvema vizijama za prihodnost Poljske. Na eni strani je aktualni predsednik Andrzej Duda, ki se ima za branika konservativnih družinskih vrednot, na drugi strani pa župan Varšave Rafal Trzaskowski, zagovornik liberalne politike.

To bo že četrti obračun med kandidatom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) in opozicijske Državljanske platforme (PO) v drugem krogu predsedniških volitev. Spopad dveh največjih strank je stalnica poljske politike že od leta 2005.

Duda se je med kampanjo razglašal za branika konservativnih družinskih vrednot, liberalni slog življenja, vključno s pravicami skupnosti LGBT, je označeval za tujega v poljski kulturi. Glede zunanje politike želi Duda ohraniti tesen odnos z ZDA. Tik pred prvim krogom volitev je tako v Beli hiši obiskal ameriškega kolega Donalda Trumpa.

Duda je bil zelo kritičen do Trzaskowskega in je opozarjal, da bi njegova zmaga pomenila blokado za državo, in to v času, ko Poljska potrebuje enotnost pri okrevanju po koronavirusni krizi.

Trzaskowski je med kampanjo poudarjal, da Poljska potrebuje neodvisnega predsednika. Dudi se namreč vztrajno očita, da samo izpolnjuje navodila vladajoče PiS in njenega predsednika Jaroslawa Kaczynskega. Če bo postal predsednik, bi lahko Trzaskowski dal veto na zakone, ki jih je sprejel parlament, v katerem ima večino PiS.

Glede na javnomnenjske raziskave bo izid tesen, vseeno pa malenkost višjo podporo uživa trenutni predsednik. V prvem krogu je Duda osvojil 43,7 odstotka glasov, Trzaskowski pa 30,3 odstotka.