stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škofje so dolžni naznaniti policiji oz. državnemu tožilstvu vsak sum o spolni zlorabi

Deli na:
Škofje so dolžni naznaniti policiji oz. državnemu tožilstvu vsak sum o spolni zlorabi

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Slovenski škofje včeraj sprejeli dopolnjene smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani klerikov, članov redovnih skupnosti in drugih cerkvenih delavcev.

Dodali so jim določilo, da primer spolne zlorabe zastara po dvajsetih letih od polnoletnosti domnevne žrtve. Škofje so dolžni naznaniti pristojnim državnim organom (policiji oz. državnemu tožilstvu) vsak sum o spolni zlorabi. Smernice so škofje dopolnili z določbami papeža Frančiška, ki jih je izdal v ukazu glede spremembe Določila o hujših kaznivih dejanjih (4. oktobra lani) ter v Navodilu glede zaupnosti primerov (4. decembra lani). Nove smernice bodo vstopile v veljavo, ko jih bo potrdil Sveti sedež. Škofje so ustanovili tudi poseben finančni sklad za kritje stroškov psihoterapevtske pomoči žrtev oziroma domnevnih žrtev spolnih zlorab ali spolnega nasilja s strani klerikov, kjer pravni postopki še niso zaključeni. 

Že na novembrski seji SŠK so škofje za obdobje naslednjih dveh let imenovali člane ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab pri SŠK. Vodi jo še naprej  msgr. mag. Alojz Milharčič, v njej pa ostajata tudi dr. Andrej Naglič (civilni pravnik) in mag. Alenka Klemenc (psihologinja). Novi član ekspertne skupine je mag. Simon Štihec (cerkveni pravnik.

Naj spomnimo, da je civilna pobuda DOVOLJ.je za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem pred časom kritizirala ekspertno skupino, ker da je ne vodi iskren namen, da bi udejanjili ničelno toleranco do spolnih zlorab. Na jutrišnji tiskovni konferenci v Cankarjevem domu bodo člani civilne pobude spregovorili o minulem delu in spoznanjih.