feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Slovenija

Škofje so dolžni naznaniti policiji oz. državnemu tožilstvu vsak sum o spolni zlorabi

Deli na:
Škofje so dolžni naznaniti policiji oz. državnemu tožilstvu vsak sum o spolni zlorabi

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Slovenski škofje včeraj sprejeli dopolnjene smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani klerikov, članov redovnih skupnosti in drugih cerkvenih delavcev.

Dodali so jim določilo, da primer spolne zlorabe zastara po dvajsetih letih od polnoletnosti domnevne žrtve. Škofje so dolžni naznaniti pristojnim državnim organom (policiji oz. državnemu tožilstvu) vsak sum o spolni zlorabi. Smernice so škofje dopolnili z določbami papeža Frančiška, ki jih je izdal v ukazu glede spremembe Določila o hujših kaznivih dejanjih (4. oktobra lani) ter v Navodilu glede zaupnosti primerov (4. decembra lani). Nove smernice bodo vstopile v veljavo, ko jih bo potrdil Sveti sedež. Škofje so ustanovili tudi poseben finančni sklad za kritje stroškov psihoterapevtske pomoči žrtev oziroma domnevnih žrtev spolnih zlorab ali spolnega nasilja s strani klerikov, kjer pravni postopki še niso zaključeni. 

Že na novembrski seji SŠK so škofje za obdobje naslednjih dveh let imenovali člane ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab pri SŠK. Vodi jo še naprej  msgr. mag. Alojz Milharčič, v njej pa ostajata tudi dr. Andrej Naglič (civilni pravnik) in mag. Alenka Klemenc (psihologinja). Novi član ekspertne skupine je mag. Simon Štihec (cerkveni pravnik.

Naj spomnimo, da je civilna pobuda DOVOLJ.je za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem pred časom kritizirala ekspertno skupino, ker da je ne vodi iskren namen, da bi udejanjili ničelno toleranco do spolnih zlorab. Na jutrišnji tiskovni konferenci v Cankarjevem domu bodo člani civilne pobude spregovorili o minulem delu in spoznanjih.

loading...
Loading...