osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 26. maja

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

taksi ljubljana Svet24.si

Poklical taksista in izkoristil njegovo ...

76D02321-A027-4E57-AED0-504B9FF1A92F Svet24.si

Ines Erbus: »To je moja droga«

ema lpd Njena.si

Prizadeta Ema v solzah razkrila svojo zgodbo

viljem julijan Njena.si

Slovenski pevec se je zavedno poslovil od sina

Svet

Poljaki bodo dobili dodatne ameriške vojake, za ameriško oporišče pa jim slabo kaže

Deli na:
Poljaki bodo dobili dodatne ameriške vojake, za ameriško oporišče pa jim slabo kaže

Foto: Profimedia - Ameriški vojak (fotografija je simbolična).

ZDA nameravajo okrepiti svojo vojaško navzočnost na Poljskem, kjer imajo trenutno 4000 vojakov, je napovedala ameriška veleposlanica v Varšavi Georgette Mosbacher. Kot je dejala, bo šlo za znatno povečanje ameriške vojaške navzočnosti v tej državi.

Ameriška veleposlanica je za Financial Times povedala, da je v igri več sto vojakov. "Mislim, da bodo (Poljaki) dobili večino, kar so želeli," je dodala.

Mosbacherjeva je načrte razkrila pred začetkom dvodnevne konference o varnostnih vprašanjih na Bližnjem vzhodu, ki jo bosta v Varšavi gostili ZDA in Poljska. Udeležence bosta nagovorila ameriški podpredsednik Mike Pence in državni sekretar Mike Pompeo.

Pence in poljski predsednik Andrzej Duda bosta po pričakovanjih danes dokončala dogovor, v skladu s katerim bo Poljska od ZDA kupila premične raketomete v vrednosti 414 milijonov dolarjev.

Poljska desničarska vlada si prizadeva, da bi ZDA odprle stalno vojaško bazo na poljskem ozemlju, kjer so ameriški vojaki že nameščeni v okviru Natove misije Okrepljena prednja prisotnost.

Možnosti za stalno bazo sicer ni prav veliko, kar je nakazala tudi Mosbacherjeva. "Obrambno ministrstvo si želi bolj agilne, bolj rotirajoče sile, ne pa takšne, kjer moraš postavljati bolnišnice in domove in pripeljati svoje družine," je dejala.

Loading...