vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

Katarina Venturini Svet24.si

Jezi se le na določene ljudi

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Svet

Poljaki bodo dobili dodatne ameriške vojake, za ameriško oporišče pa jim slabo kaže

Deli na:
Poljaki bodo dobili dodatne ameriške vojake, za ameriško oporišče pa jim slabo kaže

Foto: Profimedia - Ameriški vojak (fotografija je simbolična).

ZDA nameravajo okrepiti svojo vojaško navzočnost na Poljskem, kjer imajo trenutno 4000 vojakov, je napovedala ameriška veleposlanica v Varšavi Georgette Mosbacher. Kot je dejala, bo šlo za znatno povečanje ameriške vojaške navzočnosti v tej državi.

Ameriška veleposlanica je za Financial Times povedala, da je v igri več sto vojakov. "Mislim, da bodo (Poljaki) dobili večino, kar so želeli," je dodala.

Mosbacherjeva je načrte razkrila pred začetkom dvodnevne konference o varnostnih vprašanjih na Bližnjem vzhodu, ki jo bosta v Varšavi gostili ZDA in Poljska. Udeležence bosta nagovorila ameriški podpredsednik Mike Pence in državni sekretar Mike Pompeo.

Pence in poljski predsednik Andrzej Duda bosta po pričakovanjih danes dokončala dogovor, v skladu s katerim bo Poljska od ZDA kupila premične raketomete v vrednosti 414 milijonov dolarjev.

Poljska desničarska vlada si prizadeva, da bi ZDA odprle stalno vojaško bazo na poljskem ozemlju, kjer so ameriški vojaki že nameščeni v okviru Natove misije Okrepljena prednja prisotnost.

Možnosti za stalno bazo sicer ni prav veliko, kar je nakazala tudi Mosbacherjeva. "Obrambno ministrstvo si želi bolj agilne, bolj rotirajoče sile, ne pa takšne, kjer moraš postavljati bolnišnice in domove in pripeljati svoje družine," je dejala.

Loading...