krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

Pogovori o njegovem vodenju jutranjih poročil in oddaje Politično na RTV Slovenija že potekajo, kar Odkrito.si

Voditelj Nejc Krevs odkrito o razrešitvi

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Našli ostanke ameriške ladje, ki je prevažala atomsko bombo, posadko pa so požrli morski psi

Deli na:
Našli ostanke ameriške ladje, ki je prevažala atomsko bombo, posadko pa so požrli morski psi

USS Indianapolis - Foto: Wikimedia

Raziskovalci so po 72 letih v filipinskem morju odkrili ameriško vojaško ladjo USS Indianapolis

Ladjo je v poslednjih dneh druge svetovne vojne potopila japonska podmornica, je sporočila ameriška mornarica. Ladja se je vračala iz uspešne misije, med katero je dostavila dele atomske bombe, ki so jo ZDA kasneje vrgle na japonsko mesto Hirošima.

Ladjo so raziskovalci odkrili v filipinskem morju, približno 5,5 kilometra pod morsko gladino. Lokacija razbitine je že dalj časa burila duhove znanstvenikov. Lani pa je zgodovinar oddelka za zgodovinsko dediščino pri ameriški vojaški mornarici Richard Hulver odkril zapise druge ladje, ki je USS Indianapolis opazila tik pred potopitvijo. Raziskovalna ekipa je nato ocenila, da je razbitina nekje na območju, ki je obsegalo 600 kvadratnih milj (965 kvadratnih kilometrov) morja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Ladja je bila v zaključnih dneh druge svetovne vojne na posebni misiji, v okviru katere je dostavila dele atomske bombe, ki so jo ZDA vrgle na Hirošimo. Štiri dni po zaključku misije, 30. julija 1945, pa je ameriško ladjo opazila japonska podmornica in proti njej ustrelila šest torpedov. Ladja je potonila v 12 minutah in ji ni uspelo niti poklicati na pomoč ali razdeliti rešilne jopiče med člane posadke.

Potopitev ladje je preživelo približno 800 izmed 1196 mornarjev na krovu, a potem jih je nevarne razmere v vodi, v kateri so se soočali z dehidracijo in napadi morskih psov, preživelo zgolj 316. Trenutno jih je živih še 22.

"V čast nam je počastiti pogumne ljudi na krovu vojaške ladje USS Indianapolis, ki je odigrala tako pomembno vlogo pri končanju druge svetovne vojne," je dejal soustanovitelj Microsofta in vodja civilne raziskovalne odprave Paul Allen. "Kot Američani veliko dolgujemo posadki ladje, ki je prikazala pogum, vztrajnost in žrtvovanje," je dodal.