aki 1 Odkrito.si

Pevec skupine Parni valjak v smrtni nevarnosti?

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

Ana Nikolić obrez Svet24.si

FOTO: Fatalne ženske srbske in črnogorske mafije

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

princ william in kate Njena.si

Tako se je Kate poklonila princesi Diani

MARAAYA 1 (neobrezana) (1 of 1) Njena.si

Maraya: Nasmejana in skrivnostna

Svet

Pomiloščena Chelsea Manning zapustila ameriški vojaški zapor

Deli na:
Pomiloščena Chelsea Manning zapustila ameriški vojaški zapor

Foto: arhiv Reporterja

Vojakinja Chelsea Manning je danes zapustila ameriški vojaški zapor, so po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdili v ameriški vojski.

Chelseo Manning so leta 2013 kot vojaka Bradleya Manninga obsodili na 35 let zapora, ker je WikiLeaksu izročil zaupne dokumente State Departmenta in Pentagona o vojni v Iraku.

Manning je bil osrednja oseba v aferi glede največjega uhajanja vladnih skrivnosti v ameriški zgodovini, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

"Karkoli je pred mano, je precej bolj pomembno kot preteklost," je danes dejala Manningova, ki se je zelo veselila današnjega dne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Še vedno ugotavljam stvari, kar mi je vznemirljivo, nenavadno, zabavno in novo," je pojasnila po izpustitvi iz zapora.

Vojakinjo je januarja letos po sedmih letih zapora v Forth Leavenworthu v zvezni državi Kansas pomilostil odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama.

29-letna Chelsea Manning, ki je spremenila spol, je kazen služila v moškem delu zapora Fort Leavenworth. Dvakrat je poskusila narediti samomor zaradi ostrih pogojev in pogostega kaznovanja z bivanjem v samici, proti čemur se je borila tudi z gladovno stavko.

Bradley Manning je leta 2010 z vojaških obveščevalnih računalnikov v Iraku snel 700.000 zaupnih dokumentov in jih predal spletni strani WikiLeaks. Po aretaciji je Bradley spremenil ime v Chelsea in po pravdanju začel hormonsko terapijo.

Sedanji ameriški predsednik Donald Trump je Chelseo Manning med predvolilno kampanjo označil za izdajalko, ki bi jo bilo treba usmrtiti, vendar se ni vpletal v Obamovo odločitev o znižanju kazni.