GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Policistu, ki si med pokolom ni upal vstopiti v šolo v Parklandu, grozi do 100 let zapora

Deli na:
Policistu, ki si med pokolom ni upal vstopiti v šolo v Parklandu, grozi do 100 let zapora

Floridsko tožilstvo je proti nekdanjemu policistu Scottu Petersonu v sredo vložilo obtožnico v 11 točkah, ker ni posredoval v lanskem strelskem napadu na srednjo šolo v Parklandu, v katerem je umrlo 17 ljudi. 56-letnemu nekdanjemu šerifovemu pomočniku iz Parklanda grozi do 100 let zapora.

Pokol je izvršil 20-letni Nicolas Cruz. Grozi mu smrtna kazen, saj je tožilstvo zavrnilo dogovor z obrambo o dosmrtnem zaporu za priznanje krivde.

Policijska preiskava je ugotovila, da si Peterson, ki je bil na dolžnosti, ni upal stopiti v poslopje, kjer je bilo slišati strele, kasneje pa je svojo strahopetnost prikrival z lažmi. Med drugim se je izgovarjal, da je mislil, da je v poslopju ostrostrelec, ki strelja ven.

Foto: Reuters - Posnetki zunanjih nadzornih video kamer so pokazali, da Peterson ni počel prav ničesar, da bi ustavil pokol.

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis in drugi podporniki orožja so prepričani, da si Peterson zasluži ostro kazen. Pravni strokovnjaki razen tožilcev, ki so sestavili obtožnico, po drugi strani ocenjujejo, da ta stoji na precej majavih temeljih. Petersona obtožujejo, da je bilo po tistem, ko je okleval pred zgradbo, ubitih še pet ljudi.



Ameriški predsednik Donald Trump je Petersona označil za strahopetca, vendar pa naj bi imeli tožilci težko delo pri dokazovanju, da je oklevanje ali strahopetnost kaznivo dejanje.

Ameriški tožilci so znani po tem, da vlagajo obtožnice glede na razpoloženje v javnosti. Pravniki menijo, da je jeza na Petersona razumljiva, vendar pa kazenska ovadba Petersona ne bo držala vode, med drugim zaradi tega, ker so sodišča doslej redno potrjevala, da policisti nimajo ustavne dolžnosti zaščititi državljane pred nevarnostjo, temveč le službeno. Peterson je že ostal brez službe, proti njemu je že vloženih tudi več civilnih tožb.