vaga Dobra karma

Kronična potreba rojenih v znaku Tehtnice: da bi ...

damjan-murko, tiar, maja-murko Svet24.si

FOTO: Murku je pomembno, da živi normalno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

dež, naliv, padavine, veter, neurje, sneg Svet24.si

Turbolenten vikend: za uvod nalivi in močan ...

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

matjaž-kosi Njena.si

Z grožnjami nad avtorja videa 'Kam gre beli ...

Svet

Policija z vodnimi topovi nad svate v carigrajskem parku Gezi

Deli na:
Policija z vodnimi topovi nad svate v carigrajskem parku Gezi

Foto: Reuters

Turška policija je v soboto posredovala proti udeležencem poroke v parku Gezi v središču Carigrada. Gre namreč za park, ki je bil povod za nedavne množične proteste proti vladi premiera Tayyipa Recepa Erdogana. Policisti so pri tem med drugim uporabili vodne topove in dodobra namočili zbrane svate, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nek par, ki se je spoznal junija na omenjenih protivladnih protestih, se je odločil, da se poroči v parku Gezi na osrednjem carigrajskem trgu Tahrir. Nevesta je nosila belo čelado in z rožami okrašeno plinsko masko, ženin pa se je odločil za čelado rdeče barve, saj sta verjetno pričakovala, kaj se bo zgodilo.

Javno poroko sta namreč napovedala na internetu in nanjo povabila somišljenike. Zbralo se je več sto ljudi, opozorjena pa je bila tudi posebna policijska enota za posredovanje proti protestnikom, ki se je odločila dogodek preprečiti.

Policisti so zgodaj zvečer zaprli dostop do parka ter uporabili gumijaste naboje in vodne topove, pri čemer so vodi celo dodali jedke kemikalije, tako da je bil učinek podoben kot pri solzivcu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protestniki so se pritoževali, da jih pečejo oči in koža ter da imajo težave z dihanjem.

Konec maja so v Carigradu izbruhnili množični protivladni protesti. Povod zanje so bili načrti za rekonstrukcijo parka Gezi, a so se kmalu razširili v širše gibanje proti vse večji avtoritarnosti Erdoganove vlade. V protestih oziroma v nasilju, ki je spremljalo posredovanje policije proti demonstrantom, so bile ubiti štiri osebe, kar 8000 je bilo poškodovanih.

V začetku tega meseca je sodišče sicer odredilo ukinitev spornega načrta prenove parka Gezi.

Loading...