pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grepu od Delte ni uspelo iztožiti 20 milijonov evrov za umik iz projekta Stožic

Deli na:
Grepu od Delte ni uspelo iztožiti 20 milijonov evrov za umik iz projekta Stožic

Foto: Bobo

Podjetju Grep, zasebnemu partnerju ljubljanske občine pri gradnji športnega parka Stožice, ni uspelo s tožbo proti srbski Delti za plačilo 20 milijonov evrov pogodbene kazni. Sodnica je vse njegove zahtevke zavrnila, so za časnik Delo potrdili na okrožnem sodišču.

Grep in Delta sta avgusta podpisala pogodbo, s katero je Delta za 242,5 milijona evrov kupila nakupovalno središče v Stožicah. Srbski holding je leta 2008 Grepu plačal pet milijonov evrov, nato pa se je začela finančna in gospodarska kriza in nehal je izpolnjevati finančne obveznosti do Grepa.

Nakupovalno središče je danes le napol dokončano, gradbena dela pa so se prenehala izvajati kmalu po odprtju obeh športnih objektov v Stožicah in tako že približno dve leti in pol sameva.

Med zaslišanjem ključnih prič v postopku se je izkazalo, da sta Grep in Delta novembra 2008 sklenila aneks k pogodbi, v katerem so zapisali, da bo 20 milijonov evrov kupec plačal prodajalcu do konca leta 2008 "pod pogojem, da banka kupca sprejme vpis plombe za vpis hipoteke na stavbno pravico".

Predstavnika Delte sta med zaslišanjem zatrjevala, da zaradi nastopa finančne krize v tistem času banke Delti niso bile pripravljene dati posojila z zavarovanjem v obliki vpisa hipoteke na stavbno pravico. Hkrati sta zatrdila, da gradbeno dovoljenje za trgovski center, kakršno je pridobil Grep, ni bilo usklajeno z Delto.

Tožeča stran pa je po drugi strani poudarila, da je dve leti kasneje Grepu uspelo pridobiti bančno posojilo, prav tako na podlagi hipoteke na stavbno pravico. Projekt so morali kljub zadržkom Delte nadaljevati, saj jih je zavezoval dogovor z ljubljansko občino.



Delo še piše, da se bodo pravni zastopniki obeh družb bržkone že kmalu spet srečali na sodišču, saj Delta toži Grep za povrnitev omejenih pet milijonov evrov, ki mu jih je plačala leta 2008. Narok je bil že večkrat preložen.

Športni park Stožice zajema stadion, dvorano, parkirna mesta in prvo fazo zunanje ureditve. Potrebna je še druga faza zunanje ureditve in izgradnja trgovskega centra. Ljubljanski župan Zoran Janković je v torek na novinarski konferenci poudaril, da bi bilo nedokončanje projekta slabo za vse udeležence, tudi za občino.

Ljubljanska občina ima po županovih besedah možnost zaračunati penale, tudi za trgovski center, ker je pogodba predvidevala dokončanje tega centra do konca avgusta lani. Ker pa pozneje ni prišlo do podpisa aneksa k pogodbi, je občina unovčila bančne garancije.

Kot je povedal Janković, se zdaj čaka na predlog o dogovoru med Grepom in bankami, po katerem bi banke občini omogočile dokončati zunanjo ureditev Stožic in po katerem bi omogočile zaključek trgovskega centra. Če bo do tega dogovora prišlo, bo občina, tako Janković, razmislila o podaljšanju roka za dograditev trgovskega centra.

Sicer pa je Janković v torek tudi pojasnil, da je izgradnja športnega parka Stožice doslej stala 140 milijonov evrov (brez davkov), v proračun ljubljanske občine pa se je na račun Stožic doslej steklo že 111 milijonov evrov.