nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Policija preiskuje vrh katoliške cerkve na Norveškem, osumljen milijonske prevare

Deli na:
Policija preiskuje vrh katoliške cerkve na Norveškem, osumljen milijonske prevare

Foto: Wikimedia

Norveška policija je v četrtek preiskala prostore katoliške cerkve na večinsko protestantskem Norveškem. Obstaja namreč sum, da je vrh cerkve umetno napihoval število svojih članov in tako od norveške države nezakonito pridobil okoli šest milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Škofija Osla, ki vodi podatke za katoliško cerkev v tej skandinavski državi, naj bi na seznam svojih članov namerno dodajala na tisoče imen. Od tega, koliko vernikov šteje, je namreč odvisno, koliko denarja prejme od države. Med osumljenci sta škof Osla in finančnik škofije. Preiskovalci so ju že zaslišali.

Vrh katoliške cerkve naj bi ponaredil kar 65.000 članov. Njihova imena naj bi jemali kar iz telefonskega imenika, pri čemer so iskali priseljence. Na ta račun naj bi v letih 2010-2014 od države prejeli dodatnih 50 milijonov kron oziroma 5,84 milijona evrov, AFP povzema navedbe policije.

Kot še dodaja, se je število članov rimskokatoliške skupnosti na Norveškem po uradnih statistikah v tem času več kot podvojil, s slabih 67.000 leta 2010 na 140.000 v začetku lanskega leta.

"Nikoli nismo nameravali narediti nič nezakonitega," je sicer za časnik Dagbladet pred dnevi zatrdil škof norveške prestolnice Bernt Eidsvig in nadaljeval: "Naš izziv je bil zabeležiti katolike, ki pridejo živet na Norveško (...) To je velika naloga, ki pa smo jo deloma izpolnili na napačen način."

Policija je preiskavo sprožila, potem ko jo je na nepravilnosti prejšnji teden opozoril nek uslužbenec škofije. Za hujšo prevaro je na Norveškem zagrožena denarna kazen za organizacijo, za posameznika pa do šest let zapora, še piše AFP.