nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Terorist Breivik dobil tožbo proti državi zaradi "mučenja" z zastarelim Playstationom 2

Deli na:
Terorist Breivik dobil tožbo proti državi zaradi "mučenja" z zastarelim Playstationom 2

Foto: Getty Images

Norveško sodišče je danes razsodilo v prid norveškemu teroristu Andersu Behringu Breiviku. Norveško državo je spoznalo krivo zaradi nehumanega ravnanja v zaporu, kjer prestaja 21-letno zaporno kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sodišče je presodilo, da pogoji v zaporu predstavljajo nehumano ravnanje," so sporočili s sodišča v Oslu. Država je zaradi skoraj petih let, ki jih je Breivik preživel v izolaciji, kršila 3. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah, so presodili.

Zavrnili pa so njegovo tožbo zaradi kršenja pravice do komuniciranja z zunanjim svetom. 37-letni desničarski skrajnež, ki se javno opredeljuje kot neonacist, je namreč v tožbi proti državi tudi zahteval odpravo omejitev glede njegove pošte in obiskov, da bi lahko komuniciral s svojimi privrženci, kar so oblasti zavrnile zaradi varnostnih skrbi. Breivik ima v zaporu sicer na voljo tri celice: za bivanje, za študij in za vadbo. V njih ima televizijo, predvajalnik devedejev, igralno konzolo Playstation 2, ki je danes že krepko zastarela, ima tudi dostop do knjig in časopisov, ne pa tudi do interneta.

Državi so naložili tudi plačilo Breivikovih sodnih stroškov v višini 331.000 norveških kron (35.850 evrov).

Breivik je bil avgusta leta 2012 obsojen na 21 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Norveškem, zaradi bombnega napada v vladni četrti v Oslu in strelskega pohoda na bližnjem otoku Utoya 22. julija 2011. Ubil je skupno 77 ljudi, večinoma mladih. Skrajni desničar naj bi ubijal iz jeze do muslimanov in norveške politike multikulturalizma. Kazen mu sicer lahko še podaljšajo, če ocenijo, da še naprej predstavlja nevarnost.