evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Norveška Snowdnu ni zagotovila, da ga ne bo izročila ZDA

Deli na:
Norveška Snowdnu ni zagotovila, da ga ne bo izročila ZDA

Foto: Arhiv Reporterja

Norveško sodišče je danes znova zavrnilo prošnjo žvižgača Edwarda Snowdna, da mu Norveška izda zagotovilo, da ga ne bo izročila ZDA, če bo prišel v državo po nagrado. Sodišče je danes razsodilo, da ni pristojno za izdajo tovrstnih zagotovil, saj Snowden še ni prispel na Norveško, ZDA pa tudi niso izdale uradne prošnje za njegovo izročitev.

Norveško prizivno sodišče je tako danes potrdilo junijsko razsodbo nižjega sodišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Norveški center PEN je Snowdna povabil 18. novembra v Oslo, kjer naj bi prejel nagrado Ossietzky, ki jo podeljujejo za izredne dosežke na področju svobode izražanja.

Norveška je bila ena od držav, pri kateri je Snowden zaprosil za azil, ko je leta 2013 pobegnil iz ZDA. Oslo mu je odgovorilo, da morajo biti prosilci za azil fizično prisotni v državi, ko zaprosijo za azil.

Snowden je podobno nagrado na Norveškem kot letos že prejel lani, ki pa je iz istih razlogov ni prevzel osebno. Tri leta zapored je bil tudi nominiran za Nobelovo nagrado za mir, ki jo prav tako podeljujejo na Norveškem. Letošnje nagrajence bodo objavili 7. oktobra.

Nekdanjega sodelavca ameriške nacionalne varnostne agencije NSA, ki živi v izgnanstvu v Rusiji, ZDA obtožujejo vohunjenja in kraje državnih skrivnosti, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do 30 let. ZDA so obtožbo proti njemu izdale leta 2013, ko so mediji objavili podrobnosti in razsežnosti prisluškovanja NSA.