pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Norveška bi najela prazne švedske zaporniške celice

Deli na:
Norveška bi najela prazne švedske zaporniške celice

Foto: Reuters

Norveška, ki se sooča s pomanjkanjem prostora v zaporih, se je odločila za izreden ukrep. Sosednjo Švedsko je uradno prosila, če bi lahko pri njej najela nekaj zaporniških celic, je sporočilo norveško ministrstvo za pravosodje.

Norveški pravosodni minister Anders Anundsen je v pismu švedski kolegici Beatrice Ask ta teden pojasnil, da se je morala njegova država odločiti za izredne metode. Vedo namreč, da ima Švedska prazne celice in da nekatere zapore zapirajo, zato so se pozanimali o možnostih za najem prostorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Norveškem po podatkih ministrstva zaradi pomanjkanja zmogljivosti okoli 1200 ljudi čaka na prestajanje zapornih kazni.

Švedski uradni podatki kažejo, da se je med letoma 2004 in 2010 število zapornikov vsako leto zmanjševalo za odstotek, med letoma 2011 in 2012 pa za šest odstotkov, tako da je danes v zaporih na Švedskem 4300 ljudi. Nekateri to pripisujejo povečanju obsodb na javno koristna dela in elektronsko sledenje.

Švedska ima sicer 82 zaporov. Lani je zaprla štiri zapore in en rehabilitacijski center.



Norveški sindikati ministrovo pobudo ocenjujejo kot razumljivo, hkrati pa menijo, da je z njo priznal neuspeh.

"Tragično je, da se mora tako bogata država, kot je Norveška, obrniti na svojo sosedo," je za AFP dejal vodja sindikata zaposlenih v zaporih Geir Bjoerkli. Meni tudi, da bi prošnja lahko naletela na številne zakonske in logistične ovire.

Po njegovem mnenju je rešitev enostavna. Takoj bi morali začeti z načrtovanjem gradnje novih zaporov in razvojem alternativnih oblik kazni.

Norveška sicer ni prva evropska država, ki se je zaradi prevelikega števila zapornikov odločila obrniti po pomoč k sosedam. Belgija ima od leta 2010 v sosednji Nizozemski v najemu cel zapor, še navaja AFP.