testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poglejte jo: na Reki smo "ujeli" jahto proruskega oligarha Medvedčuka, ki so jo zaplenili Hrvati (FOTO)

Deli na:
Poglejte jo: na Reki smo "ujeli"  jahto proruskega oligarha Medvedčuka, ki so jo zaplenili Hrvati (FOTO)

92-metrska jahta Royal Romance, zasidrana v reškem pristanišču, je v lasti ukrajinskega oligarha Viktorja Medvedčuka - Foto: Nenad Glücks

Okoli 200 milijonov ameriških dolarjev vredno superjahto proruskega ukrajinskega oligarha Viktorja Medvedčuka, ki so jo zaplenili na Hrvaškem, bo Ukrajina prodala na dražbi, je poročal britanski časnik Guardian. To bo prva tovrstna prodaja v korist Ukrajincev, odkar so zahodne države uvedle sankcije zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Ukrajinska vlada je sporočila, da je hrvaško sodišče razsodilo, da je treba lastništvo 92,5 metra dolge jahte Royal Romance oligarha Medvedčuka, za katerega zaradi povezav z Moskvo veljajo zahodne sankcije, prenesti na ukrajinsko agencijo Arma, ki je pristojna za iskanje in upravljanje z lastnino, ki je bila pridobljena s korupcijo.

Medvedčuka, bivšega ukrajinskega poslanca in zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, so aprila prijeli v Ukrajini, v septembru pa so ga izročili Rusiji v izmenjavi ujetnikov.

To bo prva tovrstna prodaja v korist Ukrajine, odkar so zahodne države uvedle sankcije na premoženje več sto oligarhov, potem ko je Rusija v februarju napadla Ukrajino, navaja Guardian.

Foto: Profimedia - Viktor Medvedčuk po aretaciji.

Arma je potrdila, da so njeni agenti na Hrvaškem pregledali zaplenjeno jahto, ki je bila zgrajena leta 2005. Ima kabine za 14 gostov in prostor za 21 članov posadke ter štiri metre dolg bazen.

V septembru so sicer na dražbi že prodali 72,5 metra dolgo superjahto ruskega oligarha Dmitrija Pumpjanskega neznanemu kupcu za 37,5 milijona dolarjev. To je bila prva tovrstna prodaja od začetka ruske invazije, vendar je kupnino dobila ameriška investicijska banka JP Morgan, ki je trdila, da ji oligarh dolguje 20,5 milijona evrov.

Foto: Nenad Glücks - 92-metrska jahta Royal Romance, zasidrana v reškem pristanišču, je v lasti ukrajinskega oligarha Viktorja Medvedčuka