profimedia-0606418310 Svet24.si

Tako velika je že hči Toma Cruisa in Katie ...

1_nuša rojs Svet24.si

Nuša Rojs: Bila sem presenečena, ko sem ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

mario-fafangel Necenzurirano

Zakaj je vlado spet zapustil Mario Fafangel

PicsArt_04-20-12.28.57 Odkrito.si

Oh, kakšna groza?!

miran rudan Njena.si

Miran Rudan zaradi razmerja z 20 let mlajšo ...

Svet

Pogleje, kako je Turek Erdogan ponižal EU in predsednico EK von der Leynovo: za žensko ni bilo stola (VIDEO)

Deli na:
Pogleje, kako je Turek Erdogan ponižal EU in predsednico EK von der Leynovo: za žensko ni bilo stola (VIDEO)

V Bruslju močno odmeva protokolarni incident v Ankari, kjer so predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela posedli na stol poleg turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pa na bližnji kavč. V Evropski komisiji izpostavljajo, da bi morali predsednika obeh institucij obravnavati enako.

Vloga Evropske komisije je enakovredna vlogi Evropskega sveta, tako je tudi predsednika obeh institucij treba obravnavati enako. Sedežni protokol bi moral biti povsem enak za vse, oba predsednika institucij unije in turškega predsednika, je v odzivu na incident včeraj poudaril glavni govorec komisije Eric Mamer.

Von der Leynova po govorčevih besedah pričakuje, da bodo institucijo, ki jo predstavlja, povsod ustrezno obravnavali. V njeni ekipi so v stiku s pristojnimi za organizacijo torkovega srečanja s ciljem, da se takšni incidenti v prihodnje ne bi nikdar več ponovili.

V komisiji so še pojasnili, da so srečanje pripravili po utečenih postopkih, vendar pa predstavniki njihove protokolarne službe niso potovali v Ankaro zaradi covidnih omejitev. O razlogih za sedežni red niso želeli govoriti, češ da je treba o tem vprašati turško stran.

Po torkovem srečanju von der Leynove in Michela z Erdoganom v Ankari je po spletu zaokrožil posnetek, na katerem Michela v Turčiji posadijo na stol poleg Erdogana, von der Leynova pa nekaj časa presenečeno stoji in reče "hm". Nato posnetek prikazuje, kako sedi na kavču, nekoliko oddaljenem od sedežev predsednikov. Na kavču nasproti nje je sicer sedel tudi turški zunanji minister, ki je na srečanju spremljal Erdogana.

V komisiji so v povezavi s tem še dejali, da je bila predsednica presenečena, kar je jasno razvidno tudi na posnetku, a da se je odločila, da je vsebina pomembnejša od protokola. Protokolarni incident ne bi smel zasenčiti vsebine srečanja, je poudaril Mamer.

Govorec komisije je dejal tudi, da iz tega incidenta ne želijo ustvarjati velikega dogodka, kar pa ne pomeni, da to, kar se je zgodilo, ni pomembno. Storili bodo vse, da se takšen incident ne ponovi, je večkrat poudaril.

Foto: Profimedia - Predsednica Evropske komisije se je morala zadovoljiti s sedežem na kavču.

Posnetek o tem protokolarnem incidentu je sprožil burne odzive, zlasti z vidika vprašanja enakosti moških in žensk. Von der Leynova je sicer pozneje na novinarski konferenci v Ankari izpostavila globoko zaskrbljenost zaradi odstopa Turčije od istanbulske konvencije, ki je namenjena, kot je poudarila, zaščiti žensk in otrok pred nasiljem.

Kritike dežujejo tudi na predsednika Evropskega sveta, češ da bi se moral odzvati, morda zahtevati še en stol za von der Leynovo. Evropska poslanka iz liberalnih vrst Sophie in 't Veld je na primer na Twitterju vprašala, zakaj je bil Michel tiho.

Nekateri ob tem izpostavljajo, da je po protokolarni hierarhiji predsedniški položaj Evropskega sveta nad predsedniškim položajem Evropske komisije, a v komisiji so  poudarili, da sta von der Leynova in Michel na enaki protokolarni ravni.

Incident sproža tudi širše vprašanje ugleda institucij unije, saj je po spodletelem obisku visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Josepa Borrella v Moskvi to v nekaj mesecih že drugi primer ponesrečene obravnave visokih predstavnikov unije v tujini.

Loading...