stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša hoče Zvera na čelu slovenskih poslancev EPP, toda Ljudmila Novak in Franc Bogovič bosta podprla Romano Tomc

Deli na:
Janša hoče Zvera na čelu slovenskih poslancev EPP, toda Ljudmila Novak in Franc Bogovič bosta podprla Romano Tomc

Janša naj bi prepričeval Tomčevo, naj ta položaj prepusti Zveru - Foto: Bobo

Politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je včeraj za svojega vodjo imenovala Manfreda Webra, ki ostaja tudi njihov kandidat za predsednika Evropske komisije. Poleg njega pa so izvolili še deset podpredsednikov.

V nadaljevanju bodo svoje vodje izvolile tudi nacionalne delegacije. Slovensko delegacijo v EPP je zadnja dva mandata vodil Milan Zver, ki še vedno uživa zaupanje prvaka SDS Janeza Janše, ne pa tudi ostalih treh evropskih poslancev iz Slovenije.

Večjo podporo uživa Romana Tomc, ki je na evropskih volitvah dobila največje število preferenčnih glasov (40.668), medtem ko jih je Zver v primerjavi s prejšnjimi evropskimi volitvami precej izgubil. Pred petimi leti jih je prejel 58.041, tokrat pa 26.671.

Tomčevi sta svoj glas obljubila Ljudmila Novak (NSI) in Franc Bogovič (SLS), saj je bila že dosedanja praksa, da delegacijo vodi poslanec z največ glasovi in iz najmočnejše stranke.

Prav tako tudi Janši ne ustreza, da bi se Tomčeva izoblikovala v bolj avtonomno političarko, saj se boji, da ga bo ogrozila na vodilnem položaju v stranki.

Po drugi strani pa je slišati, da naj bi Janša prepričeval Tomčevo, naj ta položaj prepusti Zveru, češ da naj bi bil bolj izkušen, zato naj bi bila v hudi zadregi, saj se ne želi zameriti šefu svoje stranke.

Vse je torej odvisno od same Romane Tomc, ali se bo upala kljub temu kandidirati za vodjo delegacije. Kot je slišati, z Zverom že nekaj časa nista v najboljših odnosih, saj naj bi bil zelo ljubosumen nad njeno večjo popularnostjo.

Prav tako tudi Janši ne ustreza, da bi se Tomčeva izoblikovala v bolj avtonomno političarko, saj se boji, da ga bo ogrozila na vodilnem položaju v stranki.

Zato je tudi ni hotel imenovati za nosilko evropske liste SDS in SLS, po državnozborskih volitvah pa ne za mandatarko in je raje videl, da gre SDS v opozicijo, kot pa da bi vlado vodil kdorkoli drug iz njegove stranke.