klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Podpora Evropskega parlamenta von der Leynovi še negotova

Deli na:
Podpora Evropskega parlamenta von der Leynovi še negotova

Ursula von der Leyen - Foto: Reuters

Evropski poslanci so današnji govor kandidatke za predsednico Evropske komisije Ursule von der Leyen sprejeli tako s pohvalami kot kritikami. V razpravi so jo podprli v Evropski ljudski stranki in liberalci (RE), socialdemokrati in konservativci so neodločeni, zeleni, levica in skrajna desnica pa z njenimi obljubami niso zadovoljni.

Ob dopoldanski živahni razpravi v Strasbourgu tako še ni povsem jasno, ali bo von der Leynova drevi v Evropskem parlamentu dobila zadostno podporo, da postane prva predsednica Evropske komisije.

Za izvolitev potrebuje absolutno večino evropskih poslancev oz. 374 glasov, ker štirje od skupno 751 poslancev niso prevzeli mandatov. Glasovanje je predvideno ob 18. uri in bo tajno, izid je pričakovati okoli 19. ure.

Socialisti in demokrati (S&D), ki jih je skupno 154, se bodo o podpori kandidatki odločili popoldne. Vodja te politične skupine, Španka Iratxe Garcia Perez, je v razpravi izpostavila, da v S&D potrebujejo zagotovila, s katerimi bi dobili več Evrope. Srečanje skupine se bo začelo ob 16. uri.

Nemško krščansko demokratko so po drugi strani že podprli v njeni desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP) in liberalci (RE).

Vodja EPP, s 182 poslanci največje skupine, Manfred Weber je napovedal odločno podporo skupine kandidatki. Opozoril je, da je v Evropi zaradi neupoštevanja načela vodilnih kandidatov po evropskih volitvah že nastala škoda, da pa ne sme biti nobene dodatne škode več. "Evropa mora biti zdaj sposobna delovati," je izpostavil.

Vodja liberalne skupine Obnovimo Evropo (RE) Dacian Ciolos je v razpravi dejal, da je njegova skupina pripravljena podpreti von der Leynovo, če se bo zavzemala za prenovo Evrope. Ocenil je tudi, da je kandidatka predložila jasne cilje.

V konservativni skupini (ECR) se še niso odločili, ali bodo glasovali za von der Leynovo, je povedal sopredsedujoči skupine Raffaele Fitto. Med drugim ji očitajo, da ni navedla, kako bi uresničila ambiciozne cilje na področju boja proti podnebnim spremembam ter glede migracij. Fitto je še napovedal, da se bodo v njegovi skupini o podpori odločili popoldne.

Zelenih pa ni prepričala. Več poslancev iz te skupine, med drugim sopredsedujoči Philippe Lamberts, je ocenilo, da so njene napovedi glede zaščitne podnebja ter azilne politike premalo vsebinske.



Da von der Leynove ne bodo podprli, so ponovili tudi v skrajno desni Identiteti in demokraciji (ID). Njen vodja, Nemec Jörg Meuthen, ji je očital "dolg seznam obljub v oblakih" ter dejal, da ni dorasla položaju, za katerega kandidira. Kot dokaz je navedel rezultate njenega vodenja nemških ministrstev za obrambo in družino ter socialne zadeve. "Zdaj, ko sem vas poslušala, sem si celo oddahnila, da od vas ne bom dobila glasu," mu je odgovorila von der Leynova.

"Žal ne moremo glasovati za vas," je dejal tudi Martin Schridewan iz skupine levice, ki je zahteval konec politike zategovanja pasu. "Kdor želi zagotoviti socialno pravičnost, mora opustiti varčevalne ukrepe," je dejal.

Do kandidatke so bili večinoma kritični tudi poslanci, ki niso v nobeni politični skupini. Med njimi je bil evroskeptični Britanec Nigel Farage, ki ji je očital, da želi v EU vzpostaviti neke vrste komunizem ter državam dokončno odvzeti suverenost.

Več evroposlancev je kandidatki očitalo prevelik razkol med severom in jugom, a jim je von der Leynova ob koncu razprave zagotovila, da naj bi po njenih smernicah in ciljih to vrzel zmanjšali.

Slišati je bilo tudi očitke o preohlapnih obljubah glede sodelovanja z Evropskim parlamentom. Von der Leynova je zagotovila, da skuša tesneje sodelovati s parlamentom in se zavzema, da bi ta dobil pravico do pobude. "Rada bi bila vaša naravna zaveznica," je dejala.

Razpravo je zaključila z mislijo grškega filozofa: "Skrivnost do sreče je svoboda, skrivnost do svobode je pogum". Ob tem je vsem poslancem zaželela pogum.

Razprava je trajala skoraj štiri ure, na dolgem seznamu sodelujočih v razpravi pa ni bilo nobenega od slovenskih evroposlancev.

Razpravo je na kratko prekinil nemški evroposlanec Nico Semsrott, ki je v majici, polepljeni z napisi, ter velikimi rumenimi očali zahteval preiskavo v zvezi s konfliktom interesov pri von der Leynovi.