Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pod budnimi očmi Macrona in Merklove sta se v Parizu srečala Zelenski in Putin

Deli na:
Pod budnimi očmi Macrona in Merklove sta se v Parizu srečala Zelenski in Putin

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, francoski predsednik Emmanuel Macron, ruski predsednik Vladimir Putin in nemška kanclerka Angela Merkel. - Foto: Reuters

Ob robu vrha normandijske četverice o končanju konflikta na vzhodu Ukrajine sta se včeraj v Parizu prvič na dvostranskih pogovorih sestala novi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ruski predsednik Vladimir Putin.

Zelenski, ki je položaj nastopil maja letos, si želi končati že pet let trajajoči konflikt s proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine, ki je zahteval najmanj 13.000 življenj.

Iz Kremlja so sporočili, da sta se voditelja rokovala in da naj bi skušala doseči dogovor o končanju konflikta. Pogovora so se udeležili tudi predstavniki energetskega sektorja obeh držav, saj želi Ukrajina zagotoviti dobavo ruskega zemeljskega plina preko svojega ozemlja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred tem sta se Putin in Zelenski sestala na vrhu normandijske četverice s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel. Podrobnosti pogovorov, na katerem naj bi voditelji govorili o sporazumu iz Minska, njegovi implementaciji in morebitnih spremembah sporazuma, še niso znane.



Kijev želi med drugim ponovni nadzor nad mejnim območjem na vzhodu Ukrajine. Po treh letih paralize pogajanj v okviru normandijske četverice je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP srečanje Putina in Zelenskega polno pričakovanj, čeprav je Zelenski še pred njim posvaril pred prevelikimi pričakovanji. "Vojna v doneškem bazenu se 10. decembra ne bo končala," je v nedeljo dejala njegova tiskovna predstavnica Julia Mendel.

V Kijevu medtem na ulicah od nedelje vztraja več sto protestnikov, ki nasprotujejo ruskemu vplivu na vzhodu Ukrajine. Sporočili so, da bodo počakali na odločitve, ki jih bodo sprejeli na vrhu, in se nato odločili o nadaljnjih akcijah.

Vrh je Francija napovedala prejšnji mesec, ko je med drugim Rusija sporočila, da je pripravljena Ukrajini vrniti tri vojaške ladje, ki jih je lani zasegla v Kerški ožini. Že pred tem pa sta si državi v septembru izmenjali zapornike.