DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po švedskem še finski parlament podprl priključitev zvezi Nato

Deli na:
Po švedskem še finski parlament podprl priključitev zvezi Nato

Finska zastava - Foto: Pixabay

Finski poslanci so danes po dvodnevni debati s 188 glasovi za in 8 glasovi proti podprli priključitev Finske k Natu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Finska bo tako predvidoma v kratkem sledila Švedski, ki je danes že uradno podpisala prošnjo za vstop v zavezništvo.

Finska, ki ima 1300 kilometrov dolgo mejo z Rusijo, je bila sicer med hladno vojno vojaško nevtralna v zameno za zagotovila Sovjetske zveze, da je ne bo napadla. Država s 5,5 milijona prebivalcev ima sicer močno vojsko, ki šteje do 280.000 mož, poleg tega ima še 600.000 rezervistov.

Njen letošnji obrambni proračun znaša 5,1 milijarde evrov, v naslednjih štirih letih naj bi, kot so sklenili aprila, za vojsko namenili še dodatni dve milijardi evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes zvečer bomo podpisali prošnjo za vstop v Nato," je za finsko javno radiotelevizijo YLE povedal zunanji minister Pekka Haavisto in dodal, da bo finski veleposlanik pri Natu morda že v sredo skupaj s Švedsko predložil prošnjo za vstop v zavezništvo.

Prošnja za članstvo v Natu je sicer le prvi korak v dolgotrajnem pristopnem procesu. Švedska in Finska bosta morali opraviti pristopne pogovore na sedežu Nata v Bruslju skupaj z ekipo Natovih strokovnjakov.Cilj pogovorov je od potencialnih članic pridobiti uradno potrditev pripravljenosti in sposobnosti, da izpolnijo politične, pravne in vojaške obveznosti.

V naslednjem koraku bosta Švedska in Finska morali Natu poslati pismo o nameri skupaj s časovnimi načrti za dokončanje vseh potrebnih reform, določenih na predhodnem pogovoru.

Za tem mora Nato pripraviti pristopne protokole k washingtonski pogodbi, ki jih nato podpišejo in ratificirajo vse zaveznice. Šele ko vlade držav članic Nata ratificirajo protokole v skladu s svojimi nacionalnimi postopki, lahko generalni sekretar uradno povabi morebitne nove članice, naj pristopijo k severnoatlantski pogodbi.

Ko te pristopijo k pogodbi v skladu s svojimi nacionalnimi postopki, pa uradno postanejo članice zveze Nato.