Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Finska na pragu Nata: predsednik in premierka podprla članstvo, Kremelj že grozi

Deli na:
Finska na pragu Nata: predsednik in premierka podprla članstvo, Kremelj že grozi

Finska zastava - Foto: Pixabay

Finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin sta danes podprla članstvo Finske v zvezi Nato. V skupni izjavi sta se zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Članstvo v Natu bi okrepilo varnost Finske. Kot članica Nata bi Finska okrepila celotno obrambno zavezništvo. Finska mora brez obotavljanja zaprositi za članstvo v Natu," sta sporočila.

Izrazila sta upanje, da bodo v prihodnjih nekaj dneh storjeni tudi vsi potrebni uradni koraki v smeri te odločitve. Uradno odločitev bo predvidoma v nedeljo sporočil poseben odbor.

Gre za pomembno spremembo politike na Finskem, ki jo je spodbudila ruska invazija na Ukrajino. Finska, ki si z Rusijo deli 1300 kilometrov kopenske meje, je sicer doslej vztrajala, da ne bo del Nata.

Podobno odločitev se v prihodnjih dneh pričakuje tudi na Švedskem.

Javna podpora članstvu na Finskem in Švedskem zadnjih nekaj tednov raste. Anketa finske javne radiotelevizijske družbe Yle je pokazala, da vstop v Nato podpira 76 odstotkov Fincev. To je precej več kot v preteklih letih, ko se je delež podpornikov vstopa v Nato na Finskem večinoma gibal med 20 in 30 odstotki.



Podpora vstopu v zavezništvo se je povišala tudi na Švedskem, čeprav na nekoliko nižji ravni - vstop v Nato podpira približno polovica Švedov.

Podporo članstvu Finske in Švedske je že izrazilo več držav, pa tudi sama zveza Nato, močno nasprotovanje tovrstni širitvi Nata pa je izrazila Rusija, ki naj bi v odgovor okrepila svojo obrambo v regiji.

Kremelj: Vstop Finske v Nato bi pomenil grožnjo Rusiji

Ruske oblasti so danes sporočile, da bi vstop sosednje Finske v zvezo Nato zagotovo pomenil grožnjo Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Širitev Nata in približevanje zavezništva našim mejam ne bo naredilo sveta in naše celine bolj stabilne in varne," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Pri tem je poudaril, da bo vse odvisno od tega, kako bo potekal proces vstopa v Nato in kako daleč se bo njegova vojaška infrastruktura približala ruskim mejam.