Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Grozljivka v Koebenhavnu: Eriksen na robu smrti, nazadnje pa še poraz Danske

Deli na:
Grozljivka v Koebenhavnu: Eriksen na robu smrti, nazadnje pa še poraz Danske

Finska nogometna reprezentanca je v Koebenhavnu v 1. krogu evropskega prvenstva premagala Dansko z 1:0 (0:0). Za Finsko, novinko na tovrstnih turnirjih, je zadel Joel Pohjanpalo. V tej skupini sta danes ob 21.00 v Sankt Peterburgu boj začeli še Belgija in Rusija.

* Stadion Parken, gledalcev 15.200, sodniki: Taylor, Beswick in Nunn (vsi Anglija).
* Strelec: 0:1 Pohjanpalo (60.).
* Danska: Schmeichel, Wass (od 76. Stryger Larsen), Kjaer (od 63. Vestergaard), Christensen, Maehle, Delaney (od 76. Cornelius), Hoejbjerg, Poulsen, Eriksen (od 44. Jensen), Braithwaite, Wind (od 63. Skov Olsen).
* Finska: Hradecky, Raitala (od 90. Väisänen), Arajuuri, O'Shaughnessy, Uronen, Lod, Kamara, Sparv (od 76. Schüller), Toivio, Pukki (od 76. Kauko), Pohjanpalo (od 84. Forss).
* Rumena kartona: Lod, Sparv.
* Rdeči karton: /.

Obračun ekip s severa Evrope se je pred za te koronske razmere lepo zapolnjenimi tribunami stadiona Parken končal s presenečenjem. Finci, ki so sploh prvič zaigrali na turnirju stare celine, so kljub večji del tekme podrejenemu položaju vzeli mero evropskim prvakom iz leta 1992.

Toda tekmo je močno zaznamoval dogodek iz 43. minute, ko se je zgrudil zvezdnik domače ekipe Christian Eriksen, ki so ga po oživljanju prepeljali v bolnišnico in od tam sporočili, da je igralec v stabilnem stanju.

Finci bodo sicer v 2. krogu v sredo igrali proti Rusiji, Danci pa dan pozneje proti Belgiji.

Danci so s terensko prevlado v prvem polčasu upravičili vlogo favorita, pripravili so si kar precej zaključnih strelov, v sedmi, 15. in 18. minuti je poskuse Jonasa Winda, Pierre-Emila Hoejbjerga in Christana Eriksena obranil Lukas Hradecky, v 22., 26. in 40. pa sta bila nenatančna Thomas Delaney in dvakrat Martin Braithwaite.



V 43. minuti pa je nenadoma na tleh obležal prvi zvezdnik Danske Eriksen, takoj je na igrišče pritekla zdravniška pomoč. Danca so ob šokiranih igralcih obeh ekip in gledalcih na tribunah začeli oživljati. Pozneje so ga odpeljali v bolnišnico in sporočili, da je pri zavesti in govori.

Zaradi dogodka je bila tekma prekinjena, po sestanku z igralci pa so tekmo nadaljevali, nemški ZDF je celo poročal, da je sam Eriksen igralce prosil, naj nadaljujejo. Ob vrnitvi na igrišče so finski igralci z aplavzom pozdravili tekmece, navijači obeh ekip pa so skandirali Eriksenovo ime. Nesrečnega Eriksena je v danski vrsti zamenjal Mathias Jensen.

Po odigranih preostalih štirih minutah prvega polčasa je po petminutnem premoru sledil drugi polčas. Prav Jensen je bil v 53. minuti prvi, ki je nevarneje meril v drugem delu, a je žogo poslal čez gol.

Potem ko je imela Danska dotlej 18 poskusov (štiri v okvir vrat), pa je Finska s svojim prvim povedla v 60. minuti, potem ko je po podaji Jereja Uronena z leve strani z glavo zadel Joel Pohjanpalo in se vpisal v zgodovino kot prvi finski strelec na velikih tekmovanjih.

V 73. minuti pa so angleški sodniki dosodili najstrožjo kazen v korist Danske, ko je Yussuf Poulsen, soigralec Kevina Kampla pri Leipzigu, padel v kazenskem prostoru Finske. Za strel z bele pike se je minuto pozneje odločil Hoejbjerg, toda Hradecky je prebral njegovo namero, tako da je ostalo pri vodstvu Finske.

Danci so še naprej pritiskali, iskali izenačujoči gol, toda borbeni Finci so zdržali vse pritiske.

Že pred tem sta se v skupini A Švica in Wales v Bakuju razšla z 1:1, v petek pa je Italija v Rimu premagala Turčijo s 3:0.

V nedeljo pa bodo na sporedu tudi prve tekme v skupinah C in D. V skupini C bosta ob 18.00 v Bukarešti igrali Avstrija in Severna Makedonija, ob 21.00 pa v Amsterdamu Nizozemska in Ukrajina. V skupini D se bosta ob 15.00 v Londonu merili Anglija in Hrvaška.