severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Svet

Po štirih letih se Putin vrača v Kremelj

Deli na:

Zmagovalec marčnih predsedniških volitev v Rusiji Vladimir Putin bo danes na slovesnosti v Kremlju prevzel svoj tretji mandat. Nekdanji tajni agent, ki je bil ruski predsednik že med letoma 2000 in 2008, se tako po štirih letih na položaju premiera vrača v Kremelj. Po novi zakonodaji bo njegov tokratni mandat trajal šest let.

Na današnjo slovesnost ob prevzemu položaja je povabljenih več kot 2000 ljudi. Med njimi sta tudi nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi in nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder.

Za svojega naslednika na čelu ruske vlade je Putin izbral zvestega pomočnika in svojega predhodnika Dmitrija Medvedjeva, ki bo verjetno že takoj postal novi premier.

Poznavalci menijo, da se Putinu, ki je sicer na volitvah že v prvem krogu 4. marca dobil 63,6-odstotno podporo volivcev, v Kremlju obeta zahteven mandat, med katerim bo najverjetneje moral nekoliko popustiti vse močnejši opoziciji in se približati volivcem, če bo želel ostati v Kremlju do konca mandata. Nihče sicer ne pričakuje, da bo Putin v tretjem mandatu postal popolnoma drugačen in "nov" predsednik.

Novega-starega predsednika Rusije v novem mandatu po mnenju poznavalcev čakajo številni izzivi. Med njimi so reforme gospodarstva, boj proti korupciji, dialog z opozicijo, nevladnimi organizacijami in civilno družbo ter reforma sodstva.