avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

doncic 1 Ekipa24.si

Dončić udaril v svojem slogu! Novinar vztrajal, ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

Adam Delius Ekipa24.si

Da bi Elšnik v Celju sedel na klopi? Odziv ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po štirih letih se Putin vrača v Kremelj

Deli na:

Zmagovalec marčnih predsedniških volitev v Rusiji Vladimir Putin bo danes na slovesnosti v Kremlju prevzel svoj tretji mandat. Nekdanji tajni agent, ki je bil ruski predsednik že med letoma 2000 in 2008, se tako po štirih letih na položaju premiera vrača v Kremelj. Po novi zakonodaji bo njegov tokratni mandat trajal šest let.

Na današnjo slovesnost ob prevzemu položaja je povabljenih več kot 2000 ljudi. Med njimi sta tudi nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi in nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder.

Za svojega naslednika na čelu ruske vlade je Putin izbral zvestega pomočnika in svojega predhodnika Dmitrija Medvedjeva, ki bo verjetno že takoj postal novi premier.

Poznavalci menijo, da se Putinu, ki je sicer na volitvah že v prvem krogu 4. marca dobil 63,6-odstotno podporo volivcev, v Kremlju obeta zahteven mandat, med katerim bo najverjetneje moral nekoliko popustiti vse močnejši opoziciji in se približati volivcem, če bo želel ostati v Kremlju do konca mandata. Nihče sicer ne pričakuje, da bo Putin v tretjem mandatu postal popolnoma drugačen in "nov" predsednik.

Novega-starega predsednika Rusije v novem mandatu po mnenju poznavalcev čakajo številni izzivi. Med njimi so reforme gospodarstva, boj proti korupciji, dialog z opozicijo, nevladnimi organizacijami in civilno družbo ter reforma sodstva.