pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljubica Jelušič tudi uradno nova poslanka DZ

Deli na:
Ljubica Jelušič tudi uradno nova poslanka DZ

Foto: Bobo

Državni zbor je na današnji izredni seji soglasno potrdil mandat novi poslanki SD Ljubici Jelušič. Jelušičeva v državni zbor prihaja namesto zdaj že nekdanjega poslanca SD Boruta Pahorja, ki je pred nekaj dnevi nastopil petletni mandat predsednika republike. Zjutraj so mandat Jelušičevi najprej potrdili na mandatno-volilni komisiji DZ.

Državna volilna komisija je namreč ugotovila, da je Jelušičeva tista, ki bi bila na predčasnih državnozborskih volitvah decembra lani izvoljena v drugi volilni enoti na listi SD, če ne bi bil izvoljen Pahor. Tako ima pravico, da postane poslanka za preostanek mandatne dobe. Poslanci so njen mandat danes potrdili z 69 glasovi za in nobenim proti.

Nova poslanka, ki je v času Pahorjeve vlade vodila obrambni resor, pravi, da je v tem novem izzivu čaka marsikaj zanimivega. Z besedami "prav gotovo" pa je odgovorila na vprašanje, ali ima v mislih že kakšno poslansko vprašanje.

Iz časa svojega ministrovanja se spomni, da je bilo včasih težko odgovoriti na katero od vprašanj, včasih je pa bila vesela, da je bilo vprašanje postavljeno, saj se je govorilo o temi, ki sicer ne medijev ne poslancev ne bi zanimala. Sama namerava vprašanja postavljati tudi zato, ker je to eno od orožij nadzora nad delovanjem vlade, je dodala v izjavi po jutranji seji mandatno-volilne komisije.

Po njenih besedah je namreč finančna kriza oba sistema obrambnega ministrstva, torej tako Slovensko vojsko kot Upravo RS za zaščito in reševanje, zelo prizadela. "In to se začenja poznati na standardu varnosti naše države in državljanov, ko pride do naravnih in drugih nesreč," meni nova poslanka.



Spomnila je tudi na nujo po obnovi zakona o obrambi, ki je bil nazadnje spremenjen pred desetimi leti. Med najbolj nujnimi spremembami Jelušičeva poudarja spremembo statusa zaposlenih v Slovenski vojski, saj da bi moralo biti področje zaposlovanja urejeno v drugi zakonodaji, ne v zakonu o obrambi. Urediti treba tudi področje civilne obrambe, je dodala.

Poleg njenega področja delovanja namerava v državnem zboru zastopati prostor, za katerega misli, da je pozabljen v razvojnih perspektivah - Kras in Brkini.

V oceni delovanja Janševe vlade pa meni, da marsikaj od tistega, kar je napovedala pred lanskimi volitvami, ni uspela še zastaviti. A kot dodaja, tudi iz lastnih izkušenj ve, da so eno obljube pred volitvami, drugo pa realnost vladanja.

Poslanci so na današnji izredni seji hkrati ugotovili, da z današnjim dnem mandat preneha tudi poslanki Državljanske liste Trudi Pepelnik, ki je 21. decembra odstopila kot poslanka. Predsednik državnega zbora in DL Gregor Virant se je ob tem Pepelnikovi zahvalil za njeno delo v DZ.