markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Svet

Po pokolu v Homsu Evropa izganja sirske diplomate

Deli na:

Francija in Nemčija sta danes zaradi nedavnega pokola civilistov v sirskem mestu Houla izgnali veleposlanika Sirije v Parizu in Berlinu. Sirske veleposlanike oziroma diplomate so za nezaželene osebe razglasili tudi v Italiji in Španiji ter v Kanadi in Avstraliji. Velika Britanija je izgnala sirskega odpravnika poslov in še dva diplomata.

Evropski diplomatski viri v Bruslju so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali, da se je več članic unije odločilo za usklajeno akcijo. O zadevi bodo popoldne v Bruslju govorili veleposlaniki članic pri EU.

Francoski predsednik Francois Hollande je danes izjavil, da bo sirska veleposlanica Lamija Šakur "danes ali jutri" obveščena, da mora oditi iz države. Napovedal je tudi, da bo Pariz v začetku julija gostil srečanje držav prijateljic Sirije, ki si prizadevajo za diplomatsko rešitev krize v tej državi.

Za izgon sirskega veleposlanika se je odločila tudi Nemčija. Kot so sporočili viri v Berlinu, je bil veleposlanik Radvan Lutfi poklican na pogovor na zunanje ministrstvo, kjer naj bi mu sporočili, da mora v 72 urah zapustiti državo.


Velika Britanija pa je izgnala odpravnika poslov na sirskem veleposlaništvu v Londonu in dva diplomata. Sirija je svojega veleposlanika iz Londona umaknila že marca.

Še nekaj držav, med njimi Belgija in Avstrija, pa je danes sirske diplomate poklicalo na pogovor.

Sirski opozicija je odločitev držav o izgonu predstavnikov režima sirskega predsednika Bašarja al Asada že pozdravila. Sirski nacionalni svet je obenem mednarodno skupnost pozval, naj prekine vse stike z al Asadovim režimom, Varnostni svet ZN pa so pozvali, naj sprejme resolucijo, ki bo preprečila genocid v Siriji.

Države so se za izgon sirskih diplomatov odločile po nedavnem pokolu v mestu Houla, v katerem je bilo ubitih 108 civilistov. Visoki komisariat ZN za človekove pravice je danes sporočil, da je bila večina žrtev usmrčenih, med njimi pa je bila polovica otrok.