stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA so vrnile udarec in izgnale tri venezuelske diplomate

Deli na:
ZDA so vrnile udarec in izgnale tri venezuelske diplomate

Nicolas Maduro - Foto: Reuters

ZDA so včeraj ukazale trem venezuelskim diplomatom, naj zapustijo državo, s čimer je State Department vrnil uslugo venezuelskim oblastem, ki so pretekli teden izgnale tri ameriške diplomate. Igra z medsebojnimi izgoni diplomatov med ZDA in Venezuelo traja že več let, državi pa od leta 2010 nimata veleposlanikov.

Do ukrepa State Departmenta je prišlo nekaj ur zatem, ko je predsednik Venezuele Nicolas Maduro povedal, da bo oznanil ime novega veleposlanika ali veleposlanice v ZDA. Maduro je ob izbruhu zadnjih nemirov v Venezueli ZDA obtožil, da se vpletajo v notranje zadeve države in mladino napeljujejo k protestom.

ZDA so to označile za neumnost in odvračanje pozornosti od resničnih problemov, s katerimi se ubada socialistična država, kot je neučinkovita državna administracija, več kot 50-odstotna inflacija in veliko pomanjkanje. Protesti proti vladi so od začetka meseca zahtevali najmanj 13 življenj. Ljudi pobijajo vladni plačanci v civilu, ki se vozijo naokrog z motorji.

"Američani morajo spoznati resnico o Venezueli. Američani mislijo, da se pobijamo med seboj. Mislijo, da smo v kotu. Želijo vojaško posredovanje v Venezueli. Kakšna norost. Če se bo to zgodilo, bomo šli branit naše ozemlje s puško v roki," je javnosti po poročanju venezuelskih medijev včeraj sporočil Maduro.

Za zaroto je obtožil tudi vse mednarodne medije, ki v povezavi z imperialisti, lažno prikazujejo podobo kaosa v državi. Njegovemu razmišljanju o imperialističnih zarotah se je danes pridružil tudi upokojeni nogometni zvezdnik iz Argentine Diego Maradona. Ob podpisu pogodbe za komentiranje letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu v Braziliji za televizijo Telesur iz Caracasa se je Maradona celo ponudil kot borec za Venezuelo.

Nekdanji avtobusni šofer in naslednik Huga Chaveza na položaju predsednika Venezuele Maduro sicer govori veliko, vendar pa trgovina z nafto med državama ni prizadeta. Za Venezuelo ZDA ostajajo največji izvozni trg.