zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sirski uporniki nadzorujejo mejne prehode?

Deli na:
Sirski uporniki nadzorujejo mejne prehode?

Foto: Reuters

Oboroženi uporniki v Siriji naj bi prevzemali nadzor nad nekaterimi prehodi na sirsko-turški in sirsko-iraški meji. Na meji z Irakom naj bi po navedbah iz Bagdada celo nadzorovali že vse prehode. Vodja ene glavnih sirskih opozicijskih skupin je medtem ob obisku v Rimu zatrdil, da so sirskemu režimu šteti dnevi.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal namestnik iraškega notranjega ministra Adnan al Asadi, je Svobodna sirska vojska prevzela nadzor nad vsemi prehodi na sirsko-iraški meji. Obenem je ocenil, da se režimske sile očitno osredotočajo na silovite spopade v Damasku.

Iraški mejni policisti so po njegovih besedah videli, kako so oboroženi uporniki nekemu sirskemu vojaškemu poveljniku odrezali noge in roke, nato pa pobili 22 vojakov. Kot je dodal, spopadi med vojaki in uporniki potekajo tudi na iraški strani meje. "Če se bo to nadaljevalo, bomo zaprli celotno mejo s Sirijo," je napovedal.

Tudi s sirsko-turške meje medtem prihajajo novice o tem, da Svobodna sirska vojska, v kateri so dezerterji sirske vojske in oboroženi civilisti, prevzema nadzor nad mejnimi prehodi. Med drugim naj bi bil v njenih rokah prehod Bab al Hava, kjer so uporniki sodeč po amaterskih video posnetkih divje praznovali in uničevali slike predsednika Bašarja al Asada. Tudi ob tej meji potekajo spopadi.



Vodja Sirskega narodnega sveta Abdel Baset Sajda se je medtem včeraj v Rimu pogovarjal z italijanskim zunanjim ministrom Giuliom Terzijem. Ob tem je zatrdil, da so sirskemu režimu šteti dnevi, kritiziral pa je tudi že današnji veto Rusije in Kitajske na predlog resolucije o Siriji v Varnostnem svetu ZN.

Rusiji je očital, da dobavlja težko orožje sirskemu režimu in mu zato nudi zaščito v okviru VS ZN. Če se bo to nadaljevalo, bodo razmere ušle izpod nadzora, posledice pa bodo katastrofalne tako za Sirijo kot celotno regijo, je posvaril.

Sistem ZN je po njegovih besedah zastarel, utemeljen na pravilih s konca druge svetovne vojne, ki ne odražajo potreb današnjega časa. T. i. skupino prijateljev Sirije je pozval, naj pomaga prebiti sedanji začarani krog. Kot je menil, ta skupina stotih držav ima mednarodno legitimnost ter lahko z "enotnim glasom" govori z oblastmi v Damasku.